В капана на войната: почти 2 млн. души се скупчиха в центъра на Газа

Докато Израел и ислямисткото движение "Хамас" мерят "червените си линии" и редуват отстъпки с втвърдяване на тона, съдбата на близо 1.9 млн. души зависи от хода на новия, ускорен кръг преговори с посредничеството на САЩ, Египет и Катар.

Това са само разселените, настанени в обекти на агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). Броят им продължи да расте, докато Израел издава нови заповеди за евакуация, обхващащи райони на ивицата, където операции не се водеха или се смятаха за приключили.

От тях някои е трябвало да се преместят девет или десет пъти. Продължаващите сухопътни сражения на Израел и "Хамас" ги вкарват в капан. В град Газа, според репортери на място, вече няма условия за живот. На юг, в Рафах, операциите продължават. В Хан Юнис, северно от Рафах, бяха издадени нови евакуационни заповеди в последните дни; ООН оцени миналата седмица броя на засегнатите от новата евакуация в Хан Юнис като четвърт милион души.

Остава центърът на ивицата, която цялата е с площ едва 360 кв. км. Там са 80% от всички палестинци в Газа. Цивилните са "тласнати в бездната на страданието", каза хуманитарният координатор на ООН Зигрид Кааг в края на миналата седмица. Йордания предупреди, че ако войната не спре и не бъдат доставени още хуманитарни помощи, се очаква най-голямата досега хуманитарна катастрофа.

Дори поглед на базата на данни по открити източници обрисуват катастрофална картина след девет месеца война. Както и да се тълкуват данните на експерти, свързани с или подкрепяни от ООН в последните седмици (като липса на глад или продължаващ риск от стотици хиляди), положението им вероятно ще е скрит фактор в хода на напрегнатите разговори в Кайро и Доха далеч от камерите (които, както намекнаха САЩ, не намират непременно изражение в публичните им позиции).

Какво казва UNRWA

Дори само числата биха били стряскащи: 

В данните на UNRWA към 3 юли разселените са 1.9 млн.

Най-малко 520 души, подслонени в такива помещения, са убити от 7 октомври 2023 г. (когато атаката на "Хамас" с 1200 жертви предизвика опусташителната война). Общо 1602 души са ранени.

Близо 211 хил. семейства се е налагало да получават хранителни помощи от UNRWA в централни и южни райони на ивицата от 21 ноември.

Едва 8 от 26 здравни центъра на UNRWA работят в момента.

Общо 17 556 пациенти получават здравни грижи в тях и в убежища на UNRWA.

Към тях, в сводките на UNRWA, се добавят други детайли. Доставките на храна, измерени в брой камиони, влизащи месечно в ивицата, са спаднали с 63% след 7 октомври в сравнение с броя преди това.Един човек разполага с 524 г на ден от продукти като брашно, мляко, яйца и зеленчуци - половината от наличното преди войната (малко над 1 кг).

При това заради влошаващата се ситуация с реда и законността са сериозно възпрепятствани хуманитарните участници във вземането на помощи на пункта "Керем Шалом" (за това предупреждават и представители на израелските власти); т.е. несигурността идва от комбинация на израелските удари, сраженията и властовия вакуум.

Изглежда, достъпът до финансова ликвидност също става все по-труден; проблемите на икономиката могат да засегнат тежко и хуманитарните операции. Търсят се решения; едно от тях например е свързано с идеята Израел да позволи внасяне на бронирани превозни средства за "безопасно събиране, транспортиране и разпространение на физически пари в брой", се казва още в сводката.

"Това е училище в Дейр ал Балах", се казва в друга публикация в Х със снимки от централния район в Газа. "Личното простраство не съществува, хигиенните условия са тежки, основни услуги и доставки липсват."- Расте рискът от инфекциозни болести, намаляват възможностите за подслон във все по-горещото време през юли и август.

В тези условия грижата е изпитание и за най-малките. За 9 месеца са родени близо 50 хил. бебета според Save the Children.

Израел не отрича

Това е един от малкото въпроси, по които няма спор между UNRWA - според Тел Авив инфилтрирана от "Хамас" - и еврейската държава. Миналата седмица израелската армия потвърди оценката, че 1.9 млн. души са се скупчили в централна Газа.

В "Таймс ъф Израел" писа преди дни, че по-голямата част от населението на ивицата е в обозначената от Израел хуманитарна зона. Свеждаща се до тясна крайбрежна ивица в района Ал Мауаси, тази зона бе разширена в последните месеци и обхваща и някои западни райони на Хан Юнис и дори покрайнини на Рафах. Според тези данни няколкостотин хиляди палестинци остават в Северна Газа, а около 20 хил. - около Рафах, след като близо 1.3 млн., подслонили се там в хода на войната, избягаха при началото на израелската операция тази пролет.

Известно от други израелски коментари в последните месеци е, че правителството и армията смятат да работят с представители на Палестинската власт по възстановяване на най-голямата в Газа централа за обезсоляване на морска вода. Засега обаче палестинците трудно биха могли да се възползват от тази перспектива.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини