Сам Алтман за GPT-5: Значителна крачка напред от GPT-4

Изпълнителният директор на OpenAI, Сам Алтман, наскоро представи интригуващ поглед към бъдещия AI-модел GPT-5. Балансирайки оптимизма и предпазливостта, Алтман изрази увереност, че GPT-5 може значително да надмине GPT-4 и GPT-4o, но призна, че новият модел няма да е без малки недостатъци.

„Очаквам това да бъде огромен скок напред“ – казва Алтман. Той отбелязва, че GPT-4 понякога има затруднения с разсъжденията и прави толкова очевидни грешки в логиката на мислене, че дори дете не би могло да го направи. Тези критики подчертават очаквания напредък в GPT-5, намеквайки за подобряване на способността за разсъждение и намаляване на броя на отделните неточности.

Алтман сравнява сегашния AI ландшафт с ранните дни на iPhone, предполагайки, че макар днешните модели да са функционални, те все още тепърва откриват своя потенциал. Той подчертава, че AI моделите, включително и GPT-5, все още са сравнително скромни в сравнение с това, което бъдещият напредък в областта може да донесе.

Интересното в случая е, че последните коментари на Алтман предполагат обръщане на предишната му позиция относно размера на модела. По-рано той предположи, че ерата на гигантските модели може да е приключила. Сега той изглежда вярва, че ИТ ще продължи да расте благодарение на значителните инвестиции в изчислителна мощност и енергийни ресурси.

Въпреки обещаващите перспективи, Алтман признава, че разработката на GPT-5 далеч не е завършена.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини