Неочаквана прогноза: до 2030 година китайските автомобили ще заемат 33% от световния пазар

Според отчета на AlixPartners за глобалните перспективи в автомобилостроенето през 2024 г. китайските производители на автомобили ще заемат водеща позиция в индустрията, която традиционно се контролира от Запада, Япония и Южна Корея. До 2030 г. китайските брандове ще се превърнат в доминираща сила на световния пазар, продавайки 9 млн. автомобила извън Китай и постигайки 33% дял в световен мащаб. Растежът ще бъде постигнат чрез конкурентно ценообразуване, локализирано производство на чуждестранните пазари и производство на високотехнологични автомобили. За да изпреварят конкуренцията, китайските производители са съкратили наполовина времето за разработване на електромобили в сравнение с традиционните компании. Вместо 40 месеца, сега им трябват само 20 месеца.

През изминалите 50 години автомобилната индустрия преживя няколко ключови момента: появата на японската технология през 70-те години, възходът на корейските производители на автомобили и пробивът на Tesla. Сега Китай се превръща в своеобразен революционер в индустрията, предлагайки по-достъпни и технологично усъвършенствани автомобили. До 2030 г. почти половината от световните продажби на автомобили ще бъдат превозни средства, използващи нова енергия (в Китай това са електрическите автомобили с батерии и хибридните автомобили с възможност за включване към електрическата мрежа). Китайските марки ще завладеят една трета от международния пазар. Доставчиците на автомобили, чиито маржове сега са по-ниски от тези на производителите на оригинално оборудване (ОЕМ) по света, ще могат да получат предимство в ценовата война и нарастващото търсене на по-усъвършенствани електрически и софтуерни функции в автомобилите на бъдещето.

Пазарът на автомобили в САЩ ще претърпи сериозни промени. Днес автомобилният парк на страната се състои предимно от по-стари превозни средства, проектирани с помощта на хардуерен подход. По същество те не могат да функционират като смартфони, получаващи актуализации по въздуха.

В отчета на AlixPartners се прогнозира, че до 2032 г. 24% от продажбите в САЩ ще се състоят от много по-технологични автомобили. Това, от своя страна, ще позволи на производителите да генерират допълнителни приходи от около 650 долара годишно от всеки такъв автомобил.
Според анализаторите автомобилните производители, които не желаят да се променят, са застрашени от „морално остаряване“. Китайските компании, които наблягат на дизайна, технологиите и ценовите предимства, диктуват новите правила на играта в световната автомобилна индустрия.

Китайските производители на автомобили ще постигнат 3% пазарен дял в Северна Америка, главно в Мексико, където до 2030 г. всеки пети автомобил ще бъде китайски. В повечето други големи региони на света делът на китайските автомобилни производители ще нараства експоненциално. Тези региони включват Централна и Южна Америка, Югоизточна Азия, Близкия изток и Африка.

В рамките на Китай пазарният дял на местните брандове ще нарасне от 59% на 72%. Традиционните производители на автомобили като General Motors значително загубиха позиции в КНР през последните години поради бързия растеж на местните BYD, Geely, NIO и Xpeng. В Европа, където китайските производители на автомобили също бележат бърз растеж, техният пазарен дял ще се удвои от 6% на 12% до 2030 г. Китайските марки имат 35% ценово предимство, така че могат да намалят цените в Европа и на други места, за да компенсират митата. Това предимство се дължи на два фактора: по-ниски разходи за труд и висока степен на вертикалната интеграция. Китайските производители на автомобили сами контролират много етапи от производството – от доставчиците на суровини и компоненти до крайното сглобяване и тяхната продажба на други производители на автомобили.

Китайските производители са съкратили наполовина времето за разработване на електромобилите в сравнение с традиционните компании. Вместо 40 месеца, те се нуждаят само от 20 месеца.

Това е постигнато чрез оптимизиране на проектирането и тестването с акцент върху спазването на стандартите, а не върху свръхинженеринга. Китайските електрически автомобили са с 2-3 години по-млади от моделите на други марки. Средно те са на пазара едва от 1,6 години. Бързото увеличаване на капацитета на международния товарен транспорт спомага за улесняване на износа на автомобили от Китай. Китайските компании възприемат подход на директни продажби, който осигурява на клиентите единно и прозрачно обслужване. Разнообразието на каналите за продажба и маркетинг стимулира по-голямото взаимодействие с потребителите.

Докладът на AlixPartners съдържа и други важни констатации. Така например цената на акумулаторните батерии, които съставляват 35% от общата цена на един електромобил, бързо намалява благодарение на иновациите в химическия състав и спадащите цени на материалите. Въпреки че разходите за суровини намаляват, автомобилите с двигатели с вътрешно горене все още имат значително предимство. Материалите за електрическите автомобили с батерии остават с 85% по-скъпи, отколкото за автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Европа усеща накъде вървят нещата и преди известно време наложи сериозни мита върху всички китайски ДВГ автомобили, електромобили и хибриди, които при електрическите автомобили достигнаха до 38,1%. Но Китай моментално отвърна на удара на Европа и подготвя 25% мито върху европейските автомобили, внасяни в Китай. Самите китайски производители на електромобили призоваха за 25-процентно мито върху европейските автомобили с двигатели с вътрешно горене (ДВГ). Предложението е в отговор на решението на Европейския съюз да повиши вносните мита за електрическите автомобили, произведени в Китай, до 38,1%.

Ето че по всичко личи, че Китай ще доминира и в тази индустрия.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини