Откриха археологическия комплекс „Вила Армира“ – туристическото бижу на Родопите /снимки/

  В празник на духа и българската култура се превърна откриването на археологическия комплекс „Вила Армира“ при Ивайловград. На тържеството присъстваха стотици ивайловградчани и гости на града. То бе очаквано от десетилетия и е свързано с надеждите на местните жители за развитието на туризма. Вече има заявки за посещения от съседните Гърция и Турция. Първите автобуси с туристи вече са на път.

  Античната вила „Армира“ е един от най-значимите археологически паметници за изучаване на културата и изкуството в древна Тракия от Римската епоха. С добре запазената и богата мраморна облицовка, ажурни парапети около басейна и колонада, вила „Армира“ се нарежда сред най-пищно украсените от провинциите на Римската империя.

  Според нейния проучвател доц. д-р Гергана Кабакчиева на това място преди 2000 години е кипял живот. Вземани са решения за цяла Тракия. Тук са живели потомци на последните тракийски царе. Те са сред тези основали античните Адрианопол и Плотинопол. Във вилата са идвали императори и империатрици.

  В IV век животът секва за да възкръсне днес. Това става благодарение на проекта „Устойчиво развитие на археологически обект – антична вила Армира край Ивайловград“. Основните дейности по него са консервационно-реставрационни и строитолно-монтажни с цел експониране на паметника.

  За Кърджали бг вести кметът на Община Ивайловград Диана Овчарова сподели, че при реализацията на проекта са се сблъскали с много трудности. Обявени са 16 обществени поръчки. Договорът за проекта се актуализира, налага се допълнително финансиране, включително и от Община Ивайловград. Диана Овчарова определи обекта като ювелирен. Тя го нарече Перлата на туризма в България. Подчерта високия професионализъм на доц. д-р Гергана Кабакчиева. Призова за повече родолюбие при съхраняване на миналото ни, да го чувстваме през сърцето и със сърцето на всеки от нас.

  Областният управител на Хасково Гинка Райчева определи комплекса като бижу на туризма.

  Текст и снимки: Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини