Пътуващ фестивал на храната и изкуствата ще продължи да търси старите рецепти на кърджалийските села

„Вкус Фест“ е създаден по проект на НЧ „Обединение 1913“ и ще се провежда ежегодно

На 23 юни, в 10:00 ч., в село Глухар стартира пътуващият фестивал „Вкус Фест“ за 2024 година, посветен на качествената храна и качественото изкуство.

Гостите на фестивала ще опитат местни деликатеси, приготвени от 20 майсторки от област Кърджали, ще се запознаят и с рецептите за приготвянето им. Трима готвачи ще получат награди за най-добро готвено ястие, най-добро тестено изделие и най-добър десерт, а още 3 ще бъдат отличени с поощрителни награди от компетентно жури.

В културната програма ще участват Клуб „Пъстро хоро” от читалище „Обединение 1913“, Женска певческа група от читалище „Огнище 1944” Стремци, както и девойките от  Танцова група към читалище „Прогрес 1971” село Глухар.

„Вкус Фест е събитие, посветено на изграждането на вкус. Не само към качествената храна, а и към качественото изкуство.

През първата година от създаването си той посети 3 села в област Кърджали, а през 2024 – втората му година, Вкус Фест ще се проведе на 7 места в община Кърджали – Глухар на 23.06, Стремци на 29.06, Кърджали на 13.07, Широко поле на 03.08, Кобиляне на 24.08, Звиница на 14.09 и Костино на 28.09, за да затрептят площадите под ритмите на най-красивите образци на българския и турския фолкор, за да се изпъстрят мегданите с шарени шатри, а от тях да се разнесат омагьосващите ухания на погачата и кешкека, на баклавата и козунака и на всички онези майсторлъшки гозби, които нашите баби знаят от своите баби.

 „Вкус Фест“ е създаден по проект  на НЧ „Обединение 1913“, за 2024 той е финансиран от Министерство на културата и Община Кърджали и вече е включен в културния календар на Община Кърджали.

Фестивалът ще се провежда ежегодно, а всяко издание ще се случва в различни села от региона.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини