Сърбия заплашва да напусне европейското първенство по футбол

Причината - хървати и албанци заедно скандирали антисръбски лозунги

Националният отбор на Сърбия по футбол заплаши, че ще напусне Евро 2024. Причината е, че хърватски и албански фенове са скандирали антисръбски възгласи по време на вчерашната среща между двата тима, която завърши 2:2, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

Генералният секретар на Футболната асоциация на Сърбия Йован Шурбатович заяви пред местни медии, че настоява УЕФА да се намеси и да санкционира федерациите на Албания и Хърватия.

„Ако УЕФА не реагира, ще сме принудени да напуснем турнира. Не искаме да участваме в това, ако не се вземат мерки. Случилото се е скандално и обидно. Единствено искаме институциите да вземат някакви мерки и да накажат двете федерации заради тази проява“, заяви той.

Самите сръбски фенове обаче са обект на разследване заради расистки обиди, отправени към футболистите на Англия по време на срещата между двата отбора, която беше спечелена с 1:0 от „Трите лъва“.

Сърбия има влошени дипломатически отношения с Хърватия заради Хърватската война за независимост от 1991-1995 година. Сръбската армия извършва посегателства над цивилно хърватско население, като особено фрапиращо е клането във Вуковар от ноември 1991 година. Спорът с Албания е заради войната в Косово от 1999 г. и независимостта на младата държава, постигната през 2008 година.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини