Politico: Шарл Мишел саботира пътя на Фон дер Лайен към председателството на ЕК

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел цели да отстрани председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и да я държи далеч от разговорите за настоящия ѝ пост и бъдещите ѝ перспективи, пише брюкселското авторитетно издание Politico.

В статията пише, че в разговори с лидерите на ЕС и техните екипи Шарл Мишел е предлагал изключването на председателката на ЕК от планирана на 17 юни среща с ръководителите на страните членки на ЕС, на която ще се обсъдят най-висшите постове в ЕС.

Източници на Politico, сред които европейски дипломати, високопоставени чиновници и служители от националните правителства, казват, че държавите членки са все по-раздразнени от ролята на Шарл Мишел в процеса на подбор за председател на ЕК. „Изглежда, че е воден от чисто лични мотиви“, заяви европейски дипломатически източник, поискал анонимност.

Решението кой може да се присъедини към вечерята с лидерите ще се вземе от председателя на Европейски съвет Мишел. Politico пише, че държавите членки са против предложението му, като историческото му съперничество с Фон дер Лайен играе ключова роля в раздразнението им.

Няколко европейски столици смятат, че Мишел се стреми да се отърве от Фон дер Лайен в края на техните мандати, като се опитва да осуети потенциалното ѝ преназначаване начело на ЕК, отбелязва брюкселското издание.

Накои от източниците на Politico подозират, че Мишел работи по схема, с която да участва в надпреварата за най-високите позиции като следващ върховен представител на ЕС.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини