Хасковска област иска 300 млн. лв. от Европейския съюз за пътища и модернизация

Изображение 1 от 4

  Новостите в политиката на сближаване в Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г. и успешни проекти през предходните програмни периоди бяха обсъдени на местна конференция в Хасково. Тя е в рамките на проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, който Българската телеграфна агенция изпълнява с подкрепата на Европейската комисия.

  Конференцията бе открита от Анастасия Симеонова, експерт в областна администрация – Хасково. Тя описа потенциала за развитие на областта освен чрез географското му разположение, но и чрез природните му дадености, културното му наследство, историческите забележителности, транспорт, инфраструктура и развитие на търговията. Определи близостта на региона с две съседни държави – Турция и Гърция като фактор Хасково да се превърне в център на международен, търговски и културен обмен.

  Подадените концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) за област Хасково са седем, а средствата, за които кандидатства областта, са 293 376 754,75 лв., каза Йоанна Кокотанекова, експерт в Областен информационен център – Хасково. Като най-голяма като обем дейности, а и като поискано финансиране, тя посочи концепция за почти 96 милиона лева, с водещ партньор община Хасково, свързана със здравеопазване, образование и екология, в която партньорите са над 30, а дейностите повече от 40. Разказа и за концепция с водещ партньор Агенция „Пътна инфраструктура“, която предвижда изграждането на околовръстен път по югозападната дъга на Хасково, съчетан с инвестиции в зелена градска инфраструктура.

  Новостите в политиката на сближаване в Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г., както и постигнатите резултати по Програма „ИНТЕРРЕГ“ ИПП България - Турция за периодите 2014 – 2020 г. и 2021 – 2027 г., очерта Красимир Станков, експерт „Управление на проекти“ в Съвместен секретариат на Програма „ИНТЕРРЕГ“ ИПП България - Турция. Той отчете, че за над 20-те години трансгранично сътрудничество между двете страни, договорите за субсидия са близо 240 до 2020 г., повечето от които са изпълнени, а общият им бюджет надхвърля 60 млн. евро. И допълни, че за настоящия програмен период 2021 – 2027 г. отреденият бюджет е 34,4 млн. евро.

  Станков отчете също, че по един от приоритетите се изпълнява стратегически проект, насочен към управлението на незаконната миграция и осигуряване на по-безопасна и по-сигурна Европа. В него партньорите са пет – Областните дирекции на МВР в Хасково, Бургас и Ямбол, както и Областните управи на Одрин и Къркларели.

  Настоящият период е много предизвикателен, освен за общините, и за всички субекти на безвъзмездна финансова помощ от различните програми, особено по отношение на интегрираните териториални инвестиции, каза Валентин Спенджаров, главен експерт в Дирекция „Европейски и национални програми и проекти и екология“ в Община Хасково. Той отчете, че през изминалия програмен период община Димитровград е изпълнявала трансгранични проекти основно по програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България – три на брой. Единият от тях е проект в сферата на опазване на околната среда и противодействието на различни бедствия, изпълняван с община Суфли. 

  Концепциите за интегрирани териториални инвестиции от област Хасково изчерпват една голяма част от ресурса, затова се надявам да има допълнителен ресурс, защото в противен случай много трудно общините от Южен централен район ще постигнем целите, които сме си поставили, каза заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков. 

  Той сподели опита на общината по отношение на трансграничното сътрудничество чрез реализиран проект за над 1 млн. и 100 хил. евро в областта на телемедицината, чиято цел е била създаването на модел за първична здравна грижа, приложим в трансграничния регион. Партньори в него са били три общини – Димитровград от България и Димотика и Паранести в Гърция, а резултатът от него са два оборудвани за първична медицинска помощ мобилни диагностични центъра и обхванати до момента над 4200 души.

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Бъ
   бъзз
   16 -1
   17:05, 28 май 2024
   Охааа, 300 милиона!
   Някои точат зъби.
  • 2
   Мъ
   мърр
   4 -10
   19:27, 28 май 2024
   Ние хем искаме да имаме красив град и добри работн... Виж коментара
   • Бъ
    бъзз
    11 0
    20:02, 28 май 2024
    Що трябва да гадаем?
    Не е ли лесно за отгатване?
   • Ше
    Шебек
    14 -1
    21:11, 28 май 2024
    Абе Мърр,трябва да си малоумен или ДуПеСарски лизач на з@дници и ибрикчия за да не "виждаш" за какво става на въпрос! Ти някога 300 Хил. на едно място виждал ли си? Знаеш ли,че за 300млн. Дечев, Добрев и Сие майка си ще продадат за свинско месо!
   • Ко
    Колега
    13 0
    22:38, 28 май 2024
    В Словения с 200млн оправиха всички магистрали,за 300млн цяла България ще се оправи,но пусти крадливи конекрадци......
  • 3
   Ав
   аватар
   6 0
   08:40, 29 май 2024
   тротоарите в града не могат да оправят, а сега са наред пътищата
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини