Земетресението в Чили изместило земната ос - денонощието става по-кратко!

Чилийското земетресение е намалило продължителността на земното денонощие с 1,26 микросекунди, съобщи Лента.ру, като се позова на информация на Лабораторията за реактивни двигатели, чийто сътрудник Ричард Грос е извършил изчисленията.

Грос е установил, че чилийското земетресение е довело до преразпределение на земната маса и е изместило с около 8 сантиметра оста, спрямо която е балансирана Земята, допълва БТА.

Тази ос се различава от оста на въртене на планетата. На северния полюс, например, точките на пресичане на осите на повърхността на Земята са на разстояние около 10 метра една от друга.

Освен това Грос е сравнил земетресението в Чили с това в Суматра през 2004 г. Въпреки че подземните трусове преди 6 години са били по-силни, изместването на оста тогава е било 7 сантиметра.

Причините се крият във факта, че епицентърът на чилийското земетресение се намира в средните ширини (а в случая със Суматра - в екваториалните), а също в това, че разломът в района на Чили навлиза в земната кора под голям ъгъл.

Земетресението в Чили бе регистрирано на 27 февруари тази година.

Епицентърът му бе на 90 км от гр. Консепсион, а магнитудът на земните трусове бе от 8,8-а степен.

В същото време обещания за отпускане на помощи отекнаха по света след като правителството на страната отправи първите си конкретни молби, съобщава АФП.

Президентът Мишел Бачелет помоли конкретно за преносими мостове, полеви болници, сателитни телефони, генератори на електричество, екипи за оценка на щети и координация, системи за пречистване на вода и полеви кухни, съобщиха от ООН.

Около 2 млн. души, една осма от цялото население на страната, се засегнати от мощния трус от 8,8 бала по Рихтер, който е седмият най-силен в историята.

Чилийският министър на външните работи съобщи, че десетки сателитни телефони вече са на път към страната, като някои страни са изпратили и преносими мостове и полеви болници.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини