Пореден шеф е уволнен от проекта за детска болница

Това е втората рокада на върха на инвестиционната компания за осем месеца

Буксуващият проект за изграждане на национална детска болница предизвика още едно уволнение. Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ Николай Борисов, съобщиха от ведомството. Това е втора смята в компанията за осем месеца - в края на септември ръководството й смени и предишният министър проф. Христо Хинков. Новият временен директор на държавното дружество е д-р Влатко Григоров, специалист по акушерство и гинекология и с голям опит в кризисния мениджмънт. Той ще ръководи компанията до провеждането на конкурс.

Мотивът за уволнението на Борисов са констатации от извършен в дружеството одит и доклад как се изпълнява решение на Народното събрание, което искаше ускорени срокове и ясни ангажименти по проекта. Установени са редица нарушения, сред които и забавяне в сключването на договора за разрушаване на съществуващите сгради на мястото, където трябва да започне строежът на националната болница. Друго прегрешение на уволнения директор е, че необосновано е харчил суми за юридически услуги при наличие на административен капацитет за консултиране от страна на членовете на Борда на директорите. Това впрочем е практика почти по всички министерства и в парламента остана ферман от парламентарни въпроси на тема външни договори за консултантски и правни услуги. Борисов не се е съобразил и с решението на НС да предостави актуализиран план-график за ускорено изграждане на Национална детска болница и недостатъчна комуникация и прозрачност с обществеността по създаването на Национална детска болница.

Новият здравен министър демонстрира повече чуваемост към обществения съвет за изграждане на болницата, като е поканила негови представители в министерството да ги запознае с констатациите. Освен това служебният министър представи пред Съвета решения на изложените от членовете проблеми по време на предходната среща на 10 май, които се отнасят до комуникацията с министерството. В изпълнение на поетия ангажимент, бе създадено координационно звено с представители на отговорните дирекции във ведомството.

Ходът на забатачения проект е в окото на бурята, откакто Министерският съвет разреши частна болница със сходна дейност, а след надигналото се възмущение се отметна от решението си.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини