Ангелина Костова:1212 зрелостници се явяват на матурата по БЕЛ в петък в областта

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще с проведе в петък, 17 май. Дванадесетокласниците от област Кърджали, които са подали заявления за участие в него са 1212. Няма промени във формата и начина на провеждане на изпита. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на Регионалното управление на образованието. Тя увери, че училищата са готови.

"Тази година учениците имаха възможност да проведат две пробни училищни матури по формата на държавните зрелостни изпити, за да могат да видят зрелостниците как протича изпита, какъв е формата на въпросите, за да бъдат малко по-подготвени", припомни тя.

"Надяваме се резултатите да бъдат по-високи от минали години.Тази година наистина има новост, която дава възможност на зрелостници, завършили миналата година през сесия май-юни и август-септември да се явят за повишаване на оценка от матурата. Тази оценка ще им служи само за кандидатстване във висше учебно заведение, тоест тя няма да промени дипломата на учениците, на зрелостниците, а срокът за подаване на заявления за участие в такъв допълнителен изпит беше от 24 до 26 и април. На територията на област Кърджали няма подадени заявления, тоест няма желаещи, които да искат да се явят на такъв допълнителен изпит.", каза още  Ангелина Костова. 

Вторият задължителен зрелостен изпит ще се проведе на 20 май. Учениците се явяват по предмет по избор. Ангелина Костова, началник на Регионалното управление по образованието Кърджали каза:

"Най-предпочитаният предмет е биологията и здравното образование. Там има подадени 314 заявления. Следващото е английски език ниво Б 2. 233 заявления има подадени. Всички, други са пръснати по различните предмети, в които имат право да участват зрелостниците. На територията на област Кърджали в 26 училища ще се проведат държавните зрелостни изпити като за самата организация са ангажирани 636 квестори, 4 консултанти, 28 учители по чужд език за четене на текст знаем,че там има и такъв модул."

БНР Радио Кърджали

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини