Благотворителен преход до връх Янковица организира Туристическо дружество "Карлък"

За любителите на природата преходът до връх Янковица е лесен и с ниска степен на трудност. Денивилацията е 480 метра. При разкопки на този връх са открити останки от църква, а местните разказват и за светилище от по-стари времена. "Село Селище ще ни остане в дясно от пътя и по желание на групата може да го разгледаме", казват организаторите от Туристическо дружество "Карлък". Общата дължина на отсечката е 13 км.
Преходът се организира в помощ на ремонта и благоустрояването на хижа "Преспа", която е собственост на туристическото дружество. Кампанията за хижата се инициира през месец август миналата година от Клуб "Пешеходен туризъм" към същото дружество. Построена е през 1962 г. с доброволчески труд на туристи и жители на село Славейно. Оттогава не е сериозно ремонтирана, през 2000 г. е подменена само даграмата. Упълномощено лице за кампанията е Персиана Костова - председател на Клуб "Пешеходен туризъм". До сега с дарителски средства е направен ремонт на покрива и коминните тела, ремонт на кухнята и частична подмяна на подовите настилки. 
В момента текат ремонтни дейности в хижата на втория етаж - шпакловат се коридора и стаите - също с пари от дарения.
Има нужда обаче да се изгради санитарен възел на втория етаж и това е поводът за благотоворителния поход до връх Янковица. Той ще се състои в неделя - 12 май. Всеки любител на природата може да вземе участие в прехода, дори и да не е член на БТС.
Минимална сума за участие: 20 лв./човек. За задължително записване: 0893222520.
Дарения се набират и на банкова сметка:
АЛИАНЦ БАНК - КЛОН СМОЛЯН
ПЕРСИАНА СИМЕОНОВА КОСТОВА
IBAN: BG68BUIN95611100723954
BIC: BUINBGSF
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини