Християните честват Свети Георги, мюсюлманите празнуват "Адрелез"

    Църквата "Св.вмчк Георги Победоносец" в Смолян чества за 166–ти път храмов празник. Архиерейска света Литургия служи в храма от 9.00 часа Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, Архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. След службата ще има и благословена трапеза.

    Днес от 12.00 часа по повод Гергьовден на параклис "Св.вмчк Георги Победоносец" в село Полковник Серафимово ще бъде извършен водосвет и ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве и благоденствие. Заповядайте на празника!

    А от читалището в село Могилица предизвикаха жители и гости да станат рано призори и заедно да отидат до лековития извор "Лъджата" в местността Бяла река, за да отпразнуват "Адрелез". Самодейците от НЧ "България–1937"  представиха характерния обичай.
    Всяка пролет, когато природата се събужда, хората, свързани със земята, изпълняват определени обредни действия, които да им осигурят здраве и плодородие през цялата година.
    "Станете част от нашия празник, измийте се с вода от лековития извор, потърсете четирилистна детелина за
    късмет и се полюлейте на дрянов клон. Приканваме всички участници в нашето събитие да бъдат облечени в народни носии", поканиха от читалището.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини