Весела и Пламен от Езиковата в Кърджали сред най-добрите по математическа лингвистика

За поредна година ученицитеот ЕГ “Христо Ботев”, гр. Кърджали участваха  на Националната олимпиада по математическа лингвистика, която се проведе през месец април 2024г. в гр. Бургас. Весела Щерева Добрикова от 12 клас и Пламен Ангелов Груев от 11 клас постигнаха резултати,с коитодостигнаха много добра позиция в своята  група.

Весела Добрикова се занимава  с лингвистика от 2020 г.  Това е трето участие в националния кръг на олимпиадата по лингвистика,като винаги е постигала много висок резултат, а през 2023 г. е лауреат на олимпиадата с оценка Отличен 6, което я постави сред най-добрите математици-лингвисти в страната. Пламен Груев достигна до националния кръг на олимпиадата след усилена подготовка от две години. Той е  мотивиран да продължи подготовката си през следващата година.

Успехът имне е случаен, а е резултат на усилена мотивация и подготовка, последователност и системност. За да се занимаваш с лингвистика най-важното е да умееш да разсъждаваш логично. Решаването на задачи по лингвистика изисква да се разчитат или разшифроват  текстове  на малко познати езици – древни и съвременни, с помощта на логиката и знанията за езиците като цяло, a чрез прилагане на  математически методи, интуиция и въображение да се опишат и съпоставят с българския език. В последните години математическата лингвистика се свързва с фундаментални и приложни изследвания в теоретичната, компютърната и математическата лингвистика, езиковите технологии, математическите и логическите основи на информатиката и изкуствения интелект, алгоритмиката и технологиите на знанието.

Постижениятаимса повод за гордост за Гимназията и професионално удовлетворение за ръководителя на групата на математиците-лингвисти госпожа Маргарита Стамова.

Поздравяваме учениците-лингвисти за постигнатите резултати! Пожелаваме им много  успехи!

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

           

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини