2778 дни върху дланта на Земята с "Момчето от Кърджали"

Изображение 1 от 2

    Тази година темата за Световния ден на Водата 22 март беше „Вода за просперитет и мир“, защото  водата не е само част от биологичния шанс на човека да съществува на Земята. Тя е в състояние да насърчава хармонията между нас, да генерира просперитет, да бъде инструмент, който изгражда устойчивост срещу стотиците предизвикателства, свързани с климата, еко-равновесието, технологиите и правата на човека. Месец след това, на 22 април отбелязваме Световния ден на Земята и отново заявяваме грижа за опазване на собствената ни планета срещу всички предизвикателства и екологични проблеми, пред които сме изправени, от климатичната криза до замърсяването на въздуха, от миграциите на риби, птици и животнидо обезлесяването и изчезването на почти 80% от 576-те вида пеперуди, които обитават Европа, отровени от пестициди и изкуствени торове. Готови ли сме да се изправим и пред тези предизвикателства, достатъчни ли са два световни дни, за да помислим за тях или това е нашата ежедневна отговорност!

    В името на  „живот в хармония със себе си, с другите и с природата“ в Арт галерия Кръг е представена концепцията на 29-годишния Хаки Кан от Кърджали, популярния млад еко- активист, филантроп, любопитен ум, разказващ истории в проза, автор на два романа и човек с каузи, който казва за себе си: „Имам идея за съществуването ни на Земята и тя е, че сме тук, за да бъдем най-смелите и вдъхновяващи личности, които можем да бъдем“. Това всъщност е неговата концепция за отговорността всеки от нас „да се превърне в собствения сигерой“, за да има смелостта да убеждава хората в смисъла на добрите каузи. Как обаче да бъдем смели, по-смели, най-смели и вдъхновяващи и какво означава да сме герои днес е въпрос на опит, на изградени умения за сътрудничество с различни хора и социални групи, на талант за споделяне на каузи и убеждаване на мнозинства да работят за обща цел – било заради съдбата на нуждаещо се семейство, за страдащо животно, за защита на изчезващ природен феномен, – чрез отдаденост, която може да се простира от почистването на речни корита и паркове, до помощ за десетки семейства в нужда чрез масови благотворителни акции.

    Момчето от Кърджали – както го наричат – Хаки Кан, автор на романите „По-велик от живота“ и „Пътят на героя“, който освен, че има шанс да бъде човек на конкретното действие, се чувства отговорен да  раздава уроцитеси от върволицата преодоляни препятствиявключително чрез литературна изповед в книга, способна да вдъхнови стотици последователи в социалните мрежи, по градове и села в страната.

    3-метрови инсталации с текстове на „Момчето от Кърджали“ от автобиографичния му роман „Пътят на героя“ (2023) са илюстрирани от екипа на Арт движение Кръг с изображения на уникални същества, част от които все още съществуватна нашата планета.Романът съдържа подробни уроци, научени между отчаянието и успеха на едно момче между 17 ноември 2015 г. и 25 юни 2023 г., което прави общо 2778 дни от живота на Хаки Кан, споделени с цялата възможна искреност, способна да печели привърженици.Световният ден на Земята е невъзможно да бъде отпразнуван без хора като „Момчето от Кърджали“ Хаки Кан, които усещат нашата планета като живо същество, което се нуждае от подкрепа и върху чиято подадена длан всъщност ние съществуваме.Изложбата „2778 дни върху дланта наЗемята“е част от културната програма на Община Кърджали и е открита за посещения от 20 април /събота/ в Арт галерия Кръг.

    Това съобщиха от Арт движение-Кръг.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини