Гаранциите за живота ми намаляват – прокурори оглавиха министерството на правосъдието

„Дневник“ публикува писмото, което Владислава Цариградска е изпратила до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и членовете на съдийската колегия за заплахи за съдийската й независимост, за живота и сигурността ѝ. Заглавието е на редакцията.


Уведомявам Ви за нови обстоятелства, свързани с дългогодишното бездействие на прокуратурата и отказ на институцията да разследва ефективно тежката организирана престъпност за влияние в съдебната власт, добила своята очевидност и обществена позорност в случаите на „Нотариуса“ и „Осемте джуджета“.


Припомням Ви най-важните обстоятелства и Ви информирам за нови факти, които са настъпили или са ми станали известни след изслушванията ми пред Вас.

На 25.02.2020 г. аз, тогава съдия в Районен съд Луковит, и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд (САС) разказахме в заседание на Съдийската колегия за еднотипните методи на шантаж, натиск и заплахи върху съдиите от групата на Мартин Божанов - „Нотариуса“. Съдийската колегия изрази остра позиция в защита на атакуваните съдии чрез медии и заплахи (каквито към онзи момент с конкретика бяха изнесени и за съдиите Антоанета Симеонова от Районен съд Троян и Райна Мартинова от Софийски градски съд).

На 29.06.2021 г. след журналистическото разследване на Антикорпуционния фонд, разкриващо престъпната дейност на групата на Мартин Божанов „Нотариуса“ и търговията с влияние в специализираното правосъдие, Вие се занимахте изрично с бездействието на прокуратурата при открити криминални заплахи срещу съдии и с Ваше решение по т. 22.1 от протокол №26/29.06.2021 г. изискахте информация от главния прокурор - тогава Иван Гешев, и от министъра на вътрешните работи, за предприетото по повод престъпленията спрямо правосъдието, осъществявано от тричленен състав на Софийския апелативен съд и от мен еднолично като съдия в Районен съд Луковит. Известни са отговорите за бездействие, което бих определила като престъпно и очевидна злоупотреба с власт.


Бездействието на МВР и прокуратурата ме мотивира да се обръщам със сигнали от 10.01.2022 г. и от 14.07.2023 г. до министрите на правосъдието, заявявайки открито, че съдийската ми независимост е накърнена от прокурорското бездействие и назидателна саморазправа с мен.


На 13.02.2023 г. поисках от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства да извърши проверка за незаконосъобразното ми контролиране, за каквото имах обосновано подозрение, че е било прилагане в периода, в който бях заплашвана от Мартин Божанов „Нотариуса“. Отговор не съм получила. Имам регистрирана жалба в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) с оплаквания за нарушаване на основните ми човешки права, без чиято защита не бих могла самата аз, в качеството ми на съдия, да бъда гарант за правата и свободите на гражданите.


На 31.01.2024 г. публично бе разстрелян Мартин Ангелов Божанов. След разстрела на пресконференция на 06.02.2024 г. градският прокурор на София Илияна Кирилова отговори на журналистическата критиката за бездействие от страна на градска прокуратура, че именно тази прокуратура „единствена посмя в този момент да образува досъдебно производство. Да, предстоеше повдигане на обвинение по отношение на заплахи“. Градският прокурор също така оповести, че разследването е за организирана престъпна група за търговия с влияние, имотни измами и пране на пари.


Абсурдността на саморазправата с мен и със съдийската общност е очевидна през следната хронология, с която Ви запознавам в пълнота:


На 04.02.2024 г. участвах в предаването „120 минути“ по БТВ, в което изказах мнението си, че съществува „адска машина“ за натиск върху магистрати и други личности, като изразих и опасението си, че смъртта на Мартин Божанов е свързана с институционалното бездействие на прокуратурата по повод престъпната дейност на тази група, която назовах „мафия“. Аргументирах се с това, че
аз и съдия Лазаров от САС сме заплашвани от тази организирана група, което е известно на МВР, прокуратурата и на самите главни прокурори, както и на Висшия съдебен съвет, но ефективни действия не са предприети.


Веднага след моето участие говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) прокурор Христо Кръстев заяви, че освен заплашваните съдии „Има и заплашвани двама прокурори от СГП, които и към настоящия момент са с охрана от Национална служба „Охрана“. Те са от миналата година с охрана, получили са индиректни заплахи, свързани с разследването, което те са провеждали. Което означава, че този човек се е чувствал наистина безнаказан и най-вероятно е имал връзки по високите етажи на съдебната власт или политици."


Това беше и фактическото основание, което ме мотивира на 12.02.2024 г. да поискам от министъра на правосъдието да бъде извършена оценка на моята застрашеност, след като през 2020 г. бях под охрана за 6 месеца, поради открити заплахи от убития Мартин Божанов и неговите съучастници. Въз основа на заповед на министъра ми бе назначена охрана от 13.02.2024 г.


Още на 11.07.2023 г. бях поискала от Софийска градска прокуратура да оцени дали има рискове за мен във връзка с участието ми като пострадала и основен свидетел по ДП №188/23 на СО-СГП срещу групата на все още живия Мартин Божанов, чиито открити професионални съучастници в престъпленията спрямо мен бяха адвокат Велимир Атанасов и адвокат Калин Чанков (заедно с други лица - помагачи), а срещу съдия Лазаров - адвокат Велимир Атанасов и Николай Христов Атанасов - „Ники Прасето“. Отговор не получих, въпреки че имаше очевидно послание, което ми беше отправено през интернет медията „Афера“, която изглеждаше свързана с очевидно изтекла информация за моя разпит на 5.07.2023 г.


На 12.02.2024 г поисках да бъда изслушана на предстоящото заседание на Висшия съдебен съвет, на което бяха поканени по повод същата престъпна дейност на убития, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и журналиста от Антикорупционния фонд Николай Стайков. Искането ми бе уважено и присъствах в заседание на Съвета на 13.02.2024 г., когато и.ф.главния прокурор съобщи, че има други двама прокурори, които са получили символни заплахи на 11.02.2024 г. (патрон в пощата и кръст от дървени клечки), поради което иска от министъра на правосъдието да се осигури тяхната сигурност.
И.ф.главният прокурор Борислав Сарафов отговори непълно на исканата от Висшия съдебен съвет информация за всички проверки и досъдебни производства по сигнали за натиск от страна на Божанов.


Относно заплахите, натиска и набедяването върху съдия Лазаров и.ф.главният прокурор не съобщи пълната информация - докладва за прокурорска преписка №10140/17 г по описа на СГП, която била образувана по повод сигнала за извършени престъпления, подаден от целия тричленен състав на САС до СГП по повод безобразията на престъпната група в съдебната зала при разглеждане на гр.д.№5459/16 на Апелативен съд - София, към която бил присъденинен и сигналът на съдия Лазаров до самия главен прокурор от 3.05.2017 г. (тогава Сотир Цацаров) с преписка №1728/17 на главния прокурор.


Г-н Сарафов информира Съвета, че на 31.05.2017 г. прокурор от СГП възложил проверка по тази преписка, а на 7.12.2017 г. бил постановен отказ да се образува досъдебно производство.


Какво обаче пропусна да уточни и.ф.главен прокурор Борислав Сарафов:


- не съобщи на членовете на Висшия съдебен съвет, че в тази проверка не са изследвани данните за престъпление, извършено от организираната група, а са търсени „доказателства“ за набеждаването на съдия Лазаров, включително чрез използване на специални разузнавателни средства спрямо други участници в производството, за да се избегне специалният режим на разрешаване на тайни способи спрямо магистрати;


- не бе съобщено името на прокурора, който е възложил и наблюдавал тази проверка, а именно - прокурор Дойчо Тарев от СГП. Личността на този прокурор е съществена, защото
това е прокурорът, който е подал сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу съдия Мирослава Тодорова.


По повод на този сигнал главният прокурор поиска от Инспектората на Висшия съдебен съвет, а той изпълни тази повеля - да се бори упорито за поредното незаконосъобразно наказване на съдия Тодорова (с Решение на 5-членен съдебен състав на Върховния административен съд е отменено наказанието „забележка“ на съдия Мирослава Тодорова, като основният аргумент е свързан с решението на Европейския съд по правата на човека, който по жалба на Тодорова, прие, че е нарушено правото ѝ на свободно изразяване на мнение. Освен това реши, че спрямо нея е нарушен и чл. 18 от конвенцията, който забранява използването на законни процедури за постигането на паралегални цели.)


- в справочната информация бе пропусната прокурорска преписка №919/2017 г. на Специализираната прокуратура, която е била по сигнал на съучастника на Нотариуса - Николай Христов Атанасов, който е набедил по брутален начин съдия Лазаров в престъпление. Наличието на такава прокурорска преписка в специализираната прокуратура се установява от официалния отговор на Върховна касационна прокуратура до съдия Цветко Лазаров, регистриран в деловодството на Софийския апелативен съд под Вх.№771/5.07.2022 г., но същата не бе включена в информацията, предоставена по изрично искане от Съвета до и.ф.главния прокурор.


На 13.02.2024 г. пред Вас изложих аргументирано тезата си, че съдиите сме системно атакувани чрез следния инструментариум: 1. Активното и основно участие на определени медии; 2. Политическо влияние както върху горните медии, така и върху управлението на съдебната власт; 3. Бездействието на прокуратурата да разследва тежки криминални заплахи спрямо съдии; 4. Участието на висши магистрати в мрежата за натиск; 5. Злоупотреба със специални разузнавателни средства спрямо магистрати с цел постигане на горните цели.


За да обоснова ключовата роля на тези определени медии в натиска и шантажа върху съдиите, цитирах самия
и.ф.главен прокурор Борислав Сарафов, който публично на 06.07.2023 г. пред Пленум на ВСС призна, че са започвали прокурорски преписки и досъдебни производства по доноснически материали, които са били фабрикувани от служители на дирекция „Публична комуникация“ към главния прокурор.

След това мое публично изказване „определените“ медии подновиха в изключителен мащаб негативната си кампания срещу мен.


Едновременно с това в публичното пространство Антикорупционния фонд публикува журналистически материал, озаглавен СГП-Лийкс #7 „Времето на истината идва“. Сигнал от тоалетната на прокуратурата и три светкавични разпита за фалшиви статии, свидетели и протести, от който стават известни следните смразяващи усещането за сигурност и държавност обстоятелства.


По сигнал от гражданин, депозиран на 30 юни 2023 г. в СГП незабавно започва разследване по ДП №276/23 по описа на СО-СГП при първоначални данни - снимки на ръкописни страници от личен тефтер, който гражданинът намерил в тоалетна на Съдебната палата в София. Проведени са серия разпити на едно от споменатите лица в тефтера - бившият директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и тогавашен прокурорски помощник Стефчо Банков, който работи във ВКП на пряко подчинение на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.
Свидетелят Стефчо Банков дава показания, че той лично е имал задачи да осигурява лъжесвидетели („кошаревски свидетели“), да организира протести и да фабрикува компромати за медии, които били използвани от прокуратурата за поръчки, посочвайки медиите - ПИК, „Афера“, „Трафик нюз“ и „Марица“. Ключова роля в медийните злодеяния е имал Веселин Иванов - директор на дирекция „Публична комуникация“ при Главния прокурор.


След публикуване на снимките пред ресторанта „Осемте джуджета“ на Борислав Сарафов и Петьо Петров - Еврото в края на май 2023 г., Банков беше посочен от Сарафов като оперативен ръководител на нелегалното частно външно наблюдение на Гешев, направило заснемането.


Тези обстоятелства имат съществено значение в контекста на миналите събития по моето медийно очерняне, прокурорско бездействие („чадър“ върху организираната престъпност срещу правосъдието), но така също и по отношение на събитията, които последваха след моето изслушване в Съвета на 13.02.2024 г.


На 18.02.2024 г. гостувах по покана на журналиста Силвия Великова в Българското национално радио и в интервюто си изказах отново безпокойството си, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, знаейки как функционира тази компроматна машина, не е предприел нищо, за да бъде разследвано описаното от него престъпно поведение на служители на администрацията на главния прокурор, още повече, че нейният директор Веселин Иванов е подавал сведения срещу самия г-н Сарафов. Вечерта на 18.02.2024 г., след анонс за предстоящото ми участие по националната телевизия „Нова телевизия“, от моя обща позната с Веселин Иванов (бивш служител в дирекция „Публична комуникация“ при главния прокурор),
ми бе предадено съобщение, за което ми бе казано, че изхожда от самия Веселин Иванов, и бе със следното съдържание: „кажи на твоята приятелка да се кротне, никои от дирекцията, не се е занимавал с нея“, както и последващо уточнение „да ходи и да си търси версиите от Гешев, Велимир Атанасов и убития, защото доколкото интуицията ми говори, те сами са автори на пасквилите срещу нея“.


Сутринта на 19.02.2024 г. в предаването „Здравей България“ в националния ефир на Нова телевизия публично съобщих за това, че Веселин Иванов от Дирекция „Публична комуникация“ към Главния прокурор иска от мен „да се кротна“. Участието ми приключи в 8:30 часа на 19.02.2024 г. На същата дата бях призована да се явя в 14.00 часа в сградата на СДВР за разпит в качеството на свидетел по ДП № ЗМ 30/24 по описа на СДВР, в което се разследва убийството на Мартин Божанов (Нотариуса).


В 10:34 ч. на официалния електронен адрес (имейл) на Окръжен съд Плевен бе получено първото от множеството (над 70) заплахи, които последваха спрямо мен. В този ден съобщенията имаха следното съдържание: „Кажете и на съдия Цариградска мълчанието е злато или ще и изкормим гениталиите“. Обявих тези заплахи в националните медии, които в новинарските си емисии го съобщиха.


В 14:30 ч. получих електронно съобщение през приложението за комуникация „Сигнал“ със следното съдържание: „Здравейте, съдия Цариградска. Търся Ви, за да коментирате следното: в телефонен разговор ми беше казано, че Вие сте намразили Мартин Божанов, защото сте го били помолили за помощ по делото на Вашия девер и на Вашия съпруг, но той Ви е отказал. Аргументирал е отказа си с твърдението, че Иван Гешев лично наблюдава това дело в спецпрокуратурата. Разкритието е на съдружника на покойния Мартин Божанов, според моя информатор. Моля да изясните това истина ли е или не е истина! Поздрави. Соня Колтуклиева"


Междувременно, когато съм получила това съобщение, но все още не бях узнала съдържанието му, вече ме разпитваха по повод убийството на Мартин Божанов. Съобщих опасенията си, че получавам заплахи, отново ме атакуват медийно, а кръгът медии, в които излизат новите позорящи и очернящи личността ми публикации, са свързани с народния представител Делян Пеевски, санкциониран по глобалния закон за борба с корупцията на САЩ - „Магнитски“.


Видях съобщението доста по-късно, когато вече се намирах в Съдебната палата на гр. София заедно с колеги, с които обсъдих дали въобще да отговарям на това съобщението, което ми изглеждаше като деликатно предупреждение за нова очерняща публикация. Съобразявайки мнението на колегите, отговорих кратко „Не е истина." Получих отговор: „Ще приема думите Ви за истина, съдия Цариградска. Отново ще Ви попитам същото, ако или когато излезе записът с думите на съдружника на Мартин Божанов по случая. Приятна вечер Ви желая."


В 17:55 часа на 19.02.2024 г. получих съобщения през приложението Месинджър от лицето Симон Милков, за когото има данни да е осъждан за извършени престъпления, както и да е бил начело на публичните шествия в подкрепа на единствения кандидат за главен прокурор през 2019-та година Иван Гешев, когото Пленумът на Висшия съдебен съвет отстрани от длъжност през 2023 г. след драматични и нечувани взаимни обвинения със сегашния и.ф.главен прокурор Сарафов, включително открито заявен от последния страх за живота. Това е важно уточнение, защото клеветите на ПИК срещу мен се основават на заклеймяването, че аз съм „предводителка на пуча срещу Гешев“ и „метежница срещу Гешев“. Съобщенията бяха за покана да участвам в негово предаване, но с необичайното уточнение „Имам телефона ви. Не смея да звънна, защото се притеснявам покрай ситуацията около вас, да не ми се тълкуват грешно думите. Да ги има черно на бяло“.


На 20.02.2024 г. в медията „ПИК“ излезе публикация със следното заглавие „РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Сензационна версия за отношенията на Цариградска с Нотариуса - съдийката търсила помощ за делата на мъжа си и девера си“. Тази сензационна версия бе обоснована с пресъздаване на горната комуникация, след което продължаваше с назидателни въпроси, разрушаващи моя авторитет, поставени от издателя на медията Недялко Недялков. Няма да повтарям клеветническите твърдения за мен, тъй като всичко това съм изложила подробно пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет още на 25.02.2020 г., когато бях изслушана, за да разкажа за медийния шантаж, заплахите и изнудването, на което бях подложена от Мартин Божанов и неговите съучастници адвокатите Велимир Атанасов и Калин Чанков, както и други помагачи.


Тези публикации бяха признати за клеветнически на две инстанции - от Софийския районен съд и от Софийски градски съд, като производството е висящо пред Върховния касационен съд и се очаква произнасяне по допустимост - по касационна жалба от ответника ПИК Нюз ЕООД, представлявано от Недялко Недялков по повод присъденото ми обезщетение в пълния претендиран размер (24 900 лв., частичен иск от 500 000 лв.), а от мен - поради отказа на съдилищата да осъдят ответника да свали от публичното пространство клеветническите публикации.


В същия този ден, в който се появи описаната от Соня Колтуклиева сензационна версия, на 20.02.2024 г.
заплахите към мен чрез електронната поща на съда станаха още по-дръзки, като заканите бяха за моето убийство (ще бъда нарязана, парче по парче), както и за причиняване на мъчителна смъртта на членовете на семейството ми „тая съдия цариградска ако не млъкне и мъжа и и децата и ще са с бетонирани крака на дъното на язовира“ и „Мълчанието е злато, съдия Цариградска“. Уточнявам, че съм майка на три деца.


Съобщих на медиите за продължаващия терор не само върху мен, но и върху психиката на всички мои колеги и служители, до които достигаха заканите.


На 21.02.2024 г. продължиха електронните съобщения на официалната поща на съда с нови членовредителни закани „ще те режим парче по парче съдия цариградска. Silas is gold“.


На 22.02.2024 г. бях поканена от председателя на специалната комисия в Народното събрание - г-н Никола Минчев „Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов“, където изложих същите обстоятелства, които съобщавам от години, включително за дейността на дирекцията „Публична комуникация“ при главния прокурор, оглавявана от Веселин Иванов.


На 22.02.2024 г. с писмо Изх.№427 от регистратурата на Главния прокурор, лично Веселин Иванов, в качеството си на директор на Дирекция „Публична комуникация“, е изискал официален запис от участието ми в Българското национално радио, посочвайки, че същият е необходим „за нуждите на компетентните институции“. Същата информация, за същите институционални нужди, е искал и от Нова ТВ за участието ми там на 19.02.2024 г.
На 23.02.2024 г. се получиха нови заплахи на имейла на съда „Ще намерят децата на съдия цариградска в някоя канавка край славяново,обесени на червата им!!! На съдия цариградска децата става дума“.


На 25.02.2024 г. заплахите към мен все още бяха с основно послание да мълча и какви ще са последиците за децата ми и мен самата, ако не го сторя.


На 26.02.2024 г. председателят на Окръжен съд Плевен съдия Весела Сахатчиева в националния телевизионен ефир на БТВ изрази възмущението си от неспиращите заплахи, които към този момент бяха надхвърлили 50, но вече се беше разширил кръга на лицата, към които се отправят заплахи, както и съществено бе променен стилът, изказът и заканите. Съдия Сахатчиева бе уведомила ГДБОП и ОДМВР Плевен за заплахите още в първия ден - 19.02.2024 г.


На 27.02.2024 г. директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Явор Серафимов пред Нова телевизия съобщи, че „Човекът, заплашвал съдия Владислава Цариградска, е психически неуравновесен и „със скитнически начин на живот“, въпреки че още не беше задържан, а се издирваше.


Тази версия настоятелно и упорито се поддържаше поне в началото при първите ми разпити, а така също се представя и пред Съвета за охрана с известно иронизиране на личността ми. Включително по ДП №124/24 на СРП по искане на наблюдаващия прокурор бях приканена да бъда освидетелствана от Съдебно-психиатрична експертиза.


Съобщавам Ви още няколко обстоятелства, които изглежда да са свързани с мащабите и методите, които тези тайни престъпни групи за влияние в съдебната власт, могат да използват, за да въздействат върху дела.


В публичното пространство се появи протокол по ДП №163/24 г. на ГД БОП, пр.пр.№26636/23 на СРП, в което е разпитвана Любена Георгиева Павлова, за която има множество публични данни и самопризнания, че е свързана с дейностите на групата на „Нотариуса“, а така също и на бившия си съпруг Петьо Петров - „Еврото“, замесен в журналистическото разследване „Осемте джуджета“. В показанията си Любена Павлова свидетелства, че мафиотското послание, което беше отправено през м. 04.2017 г. към председателя на Върховния касационен съд - тогава съдия Лозан Панов, чрез демонстрация на младежи, държащи кървави одрани агнешки глави пред сградата на ВСС, е било по поръчение на Петьо Петров „Еврото“. Павлова свидетелства за поръчителства на престъпления против личността - нанасяне на телесни повреди, палежи и други престъпления за „наказание“, както и за изнудвания и създаване на порнографски материали.
Потресаващи са показанията на Любена Павлова за поръчителството и подготовката през 2019-та година на планирано заливане с киселина на Илияна Кирилова (сега градски прокурор на гр. София, тогава заместник на Столичната следствена служба).


Адвокат Велимир Атанасов - един от посочените от мен и от съдия Лазаров (САС) като съучастници на „Нотариуса“, е разпитан като свидетел от СГП по ДП №188/23, като сам посочва, че е „защитен свидетел“ по горната пр.пр.№26636/23 на СРП, което според него се води „срещу Петьо Еврото“. Велимир Атанасов заявява, че като процесуален представител на Любена Павлова е имал комуникация с „Еврото“ и за това е давал показания като защитен свидетел. След тези уточнения, заявява, че на 16.07.2023 г. получил заплаха чрез писмо, която подозира, че изхожда от Петьо Петров - „Еврото“. От това писмо узнал, че е разкрита самоличността му на защитен свидетел, но така също узнал за ДП№188/23 г., което го засягало. Затова подал сигнал до редица адресати, един от които е публично известно, че е Върховния касационен съд, който администрираше преписката срещу Петьо Петров „Еврото“, в която има данни за престъпление, извършено от и.ф.главен прокурор, която в момента се проверява от ад хок прокурора Талева.


До момента съм разпитвана (в някои случаи по повече от веднъж) в рамките на 5 отделни наказателни производства, които според мен, са свързани. Едното разследване е по ДП №188/23 на СО-СГП, в чийто предмет е дейността на организирана престъпна група с цел оказване на влияние върху магистрати, имотни измами и опит за принуда. По това дело бях разпитана на 05.07.2023 г. от следовател и прокурор Йордан Петров в сградата на СГП на ул. „Черковна“. Няколко дни след този разпит получих „предупреждение“ в интернет медията „Афера“, която ме представяше като манипулатор, лъжкиня и всяваше съмнения в моята психическа годност. По неизвестни за мен съображения от това ДП са отделени някакви материалите и са изпратени на Окръжна прокуратура Ловеч, която към настоящия момент вероятно разследва само опита за принуда спрямо мен, който извод правя въз основа на разпита като пострадала в РУ Троян, на което е възложено да разследва някаква част от престъпната деятелност и е образувано ДП №34/24 по описа на ОД МВР Ловеч.


По ДП №188/23 бях направила искане за запознаване с материалите по делото, както и за получаване на информация какъв е предмета на разследването, дали има привлечени обвиняеми, какви мерки за неотклонение са взети. Получих постановление от 28.11.2023 г. за отказ да се запозная с материалите по делото, защото се извършвали интензивно процесуални действия. Постановлението на СГП бе на прокурор Кабалакова. Към този момент Мартин Божанов все още беше жив, както и всичките му съучастници. По ДП №30/24 на СДВР се разследва убийството на Мартин Божанов.


По ДП №128/24 по описа на СГП и ДП №124/24 по описа на СРП се разследват част от електронните заплахи, които получих чрез официалната поща на ОС Плевен, както и опитът да бъда принудена да се кротна и да мълча.


До момента съм направила искания да се запозная с материалите по ДП №188/23, ДП №124/24 и ДП№128/24, но нито едно не е уважено. Считам, че разделянето на деятелността на групата на „Нотариуса“, предмет на разследване в ДП №188/23 на СО-СГП, и изпращане избирателно на някакви материали на Окръжна прокуратура - Ловеч е
активно и целенасочено действие да не се разкрие цялата престъпна мрежа и влияние, както и пряко се лишавам от възможност да се ползвам от събраните доказателства със специални разузнавателни средства, които са били прилагани до момента на убийството на Божанов.


Това разделяне засяга съществено интересите на правосъдието и на съдийската независимост, защото мащабната и дългогодишна престъпна дейност, за която има данни, че е включвала както принуда, заплахи и шантаж (известно е поне към мен и съдия Лазаров), така и сътрудничество на най-висши магистрати от съда и прокуратурата.


На 03.04.2024 г. получих призовка от Софийския районен съд, пред който трябва да се явя като свидетел по наказателното дело, образувано по частното обвинение на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу бившия министър на правосъдието Атанас Славов. От медиите разбрах, че до разпит е допуснат и сегашния и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.


На 05.04.2024 г. встъпи в длъжност служебният министър на правосъдието г-жа Мария Павлова, до този момент заместник на главния прокурор. На 06.04.2024 г. подаде оставка заместник-министърът на правосъдието съдия Емил Дечев, който ръководеше и Съвета за охрана, който взимаше всички решения, свързани с моята сигурност. Неговото място е заето от нов заместник, който също е прокурор от Върховна прокуратура - прокурор Спаска Кинчева.
Тази промяна в управлението на ключовото за съдебната власт министерство считам, че може да рефлектира върху мерките и тяхната ефективност, които са предприети за защита на моята сигурност и тази на семейството ми.


Единствената обоснована причина да съм атакувана и заплашвана от 2019 година до момента е острата ми критика към прокуратурата и особено към действията и бездействията на главните прокурори - Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов. При това положение изпитвам опасения, че гаранциите за живота и сигурността ми, както и тези на семейството ми, значително намаляват при това прокурорско присъствие в управлението на министерство на правосъдието.

 

„Тази промяна в управлението на ключовото за съдебната власт министерство считам, че може да рефлектира върху мерките и тяхната ефективност, които са предприети за защита на моята сигурност и тази на семейството ми“, посочва съдия Цариградска.

На снимката: служебният министър на правосъдието Мария Павлова

 

Считам, че всичко гореизложено ме поставя лично и в качеството ми на съдия в изключителна опасност. Освен от директно заявените закани за причиняване на садистична и мъчителна смърт на мен и на семейството ми и задействаните нови клеветнически кампании в медиите, така също ми стана известно, че
от СГП се търсят (намират) лъжесвидетели, които да ме уличават в някаква престъпна свързаност и зависимост от убития Мартин Божанов. Последното, оценено през публикацията в ПИК от 20.02.2024 г., съобщенията от служителя на ПИК - Соня Колтуклиева, и показанията на висшия служител Стефчо Банков, доказващи как се фабрикуват обвинения, ме кара да изпитвам огромно безпокойство, че отново съм мишена на координирани институционални и медийни атаки с престъпни цели.


Убедена съм, че Ви е известно откритото писмо от 21 март 2024 г. на MEDEL (Европейски магистрати за демокрация и свободи), Европейската съдийска асоциация, Фондация „Съдии за съдии“ и Асоциацията на европейските административни съдии до Комисаря по правата на човека на Съвета на Европа, г-жа Дуня Миятович и до Комисаря по правосъдието на ЕС, г-н Дидие Рейндерс, относно състоянието на съдебната система в България и тревожните събития, свързани със случващото се с мен лично.


Ето оценката на колегите ни магистрати от Европа:


„До Нейно превъзходителство г-жа Дуня Миятович, Комисар по правата на човека на Съвета на Европа
До Негово превъзходителство г-н Дидие Рейндерс, Европейски комисар по правосъдието


Ваши превъзходителства,


Като представители на основните европейски организации на съдии и прокурори, се обръщаме към Вас, за да изразим силната си загриженост относно положението на съдебната система в България, където - и то наскоро - бяха съобщени случаи на съдии, изложени на натиск и сплашващо поведение във връзка с изпълнението на професионалните им задължения.


Бихме искали да насочим вниманието ви по-специално към изключително тревожните събития, свързани със съдия Владислава Цариградска. След медийна клеветническа кампания през 2019 г. и заплахи, които през януари 2020 г. са довели до назначаване на мерки за охрана за нея и семейството ѝ за срок от няколко месеца, през февруари 2020 г. съдия Цариградска, по това време работеща в Районен съд Луковит и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд са информирали на открито заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за атаките и натиска, които са получили от конкретни лица при разглеждане на съдебни производства. Едно от тези лица беше застреляно през януари 2024 г. За заплахите и натиска, за които съдия Цариградска нееднократно е съобщавала от 2019 г. насам, наказателното производство е образувано едва през май 2023 г. и все още не са повдигнати обвинения срещу никого.


След последните ѝ публични изявления относно получените заплахи, съдия Цариградска отново е обект на медийни атаки и заплашителни съобщения, до такава степен, че от февруари тази година отново са назначени мерки за охрана. Тези събития се случват в особено тревожен контекст: В миналото съдия Лозан Панов, по това време председател на Върховния касационен съд, е бил обект на системен тормоз и животът и физическата му неприкосновеност са били пряко застрашени; медии и официални източници са споменавали за опити на престъпни организации да оказват натиск върху съдии, включително от средите на самата съдебна власт; липсата на ефективна отчетност на главния прокурор и на механизъм за съдебен контрол върху решенията на прокурорите да не започват разследвания, както и прекомерната намеса на прокурорите, и поспециално на главния прокурор, с управлението на съдиите, са отдавнашни проблеми, повдигани от Европейския съд по правата на човека, Съвета на Европа и Европейската комисия.


Основните принципи на независимост на съдебните системи изискват съдиите да решават разглежданите от тях въпроси безпристрастно, без каквито и да било ограничения, неправомерни влияния, натиск, заплахи или намеса, пряка или косвена. Във всеки случай, в който тези условия не са гарантирани, задължително и конкретно задължение на държавните институции е да реагират незабавно и да защитят съдиите, както по отношение на тяхната физическа неприкосновеност, така и по отношение на обществения им образ: защитата на съдиите означава защита на върховенството на правото и на предпоставките за справедливи и безпристрастни решения.


Бездействието на държавните органи по отношение на заплахите и атаките срещу отделни съдии създава допълнителен риск от подкопаване на независимостта на съдебната власт като цяло, предизвиквайки смразяващ ефект и създавайки климат на недоверие, който възпира съдиите да упражняват свободно своите права и да изпълняват професионалните си задължения. Като се има предвид това, с уважение призоваваме Ваши превъзходителства: - да обърнете пълно и внимателно внимание на конкретното положение на съдия Владислава Цариградска, която е изправена пред сериозен натиск и заплахи за това, че действа независимо, че открито разобличава посегателствата срещу независимостта на съдебната власт и смело се бори за върховенството на закона; - да вземете предвид всички горепосочени факти и спешно да поискате от българските власти допълнителна информация и разяснения по разглежданите въпроси; - да проучите
ситуацията в България и да предприеме необходимите стъпки, за да бъде гарантирано наличието на независима съдебна власт, свободна от всякакво неправомерно влияние и от всякакъв „смразяващ ефект“ върху професионалната им независимост или свободата на изразяване, както и ефективното и правилно прилагане на реформите, насочени към всички недостатъци, свързани с върховенството на правото в страната.


Силвайн Мерене, Президент на Асоциацията на европейските административни съдии
Микаел Сьоберг, Президент на Европейската асоциация на съдиите
Тамара Тротман, Президент на „Съдии за съдии"
Мариаросариа Джулиелми, Президент на MEDEL (Европейски магистрати за демокрация
и свободи)"


Ето защо отправям към Вас следните искания:


1. Да регистрирате настоящото писмо като сигнал по приетия по Механизма за действие на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и/или опит за оказване на натиск върху съдиите;


2. Да ми осигурите висококвалифицирана адвокатска помощ, за да мога да се защитавам ефективно във всяко едно производство, в което участвам;


3. Да подновите работата си по предложения за законодателни промени с цел ефективна защита на съдиите, за които приехте решение по т. 22.3. от Протокол №26/29.06.2021 г.


4. Да определите Ваш представител , с когото да поддържам пряка и постоянна връзка и който да бъде гарант не само за защитата на моя интерес като съдия, но и за защита интересите на правосъдието.


5. Да осигурите начин за независимо и пряко наблюдение на всички гореизложени проблеми;


6. Да бъда изслушана от Временната комисия за проверка съпричастността на съдии по случая „Мартин Божанов - Нотариуса“.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини