Завоят на Япония: помощ за Киев, отчуждаване от Москва

Япония незабелязано за мнозина в Европа се превърна в един от основните финансови поддръжници на воюваща Украйна. На какво се дължи това и до каква степен Токио се отдалечава от Москва?

Когато стане въпрос за подкрепа за Украйна, обикновено се говори за Европа и САЩ, които са и основен донор на Киев. Но от половин година вече във Вашингтон републиканците и демократите не могат да се споразумеят за нов пакет от помощи за Украйна на стойност десетки милиарди долари.

На този фон Япония, както и други страни, увеличи дела на подкрепата си за Украйна. По данни на украинското министерство на финансите Токио сега е един от най-важните донори на Киев, без обаче това да се  афишира.

Помощи за милиарди, но не и оръжие

На конференция в Япония през февруари украинският министър-председател Денис Шмихал заяви, че предоставената и обещана помощ ще възлезе на над 12 милиарда долара. По данни на Института за световна икономика в Кил през януари Япония е заела шесто място сред най-големите финансови благодетели на Украйна - с повече от седем милиарда евро.

Японските пари помагат на украинската икономика. По оценки на Националната банка Украйна е загубила една трета от брутния си вътрешен продукт след руската инвазия през февруари 2022-а година. По исторически причини и поради национални законови ограничения Токио не може да доставя на Киев оръжия - затова доставките включват храни, лекарства, генератори, автомобили, бронежилетки и оборудване за разминиране.

Доставки на ракети за САЩ

Най-важни за Киев в момента обаче са оръжиятаи въпреки пацифизма си Япония все пак може да помогне и в това отношение. Японската преса пише за възможни доставки в САЩ на произведени по лиценз в Япония ракети за американските системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, а Вашингтон да предостави своите на Киев.

От руското външно министерство реагираха остро на тази информация и предупредиха, че ако японски ракети стигнат до Украйна, това може да се отрази негативно на отношенията между Москва и Токио.

Ацуко Хигашино, професор в университета в Цукуба, подкрепя идеята, тъй като ракетите „не са оръжие за убиване, а за защита на украинския народ“. Въпреки това тя не смята, че такава доставка е осъществима в близко бъдеще, тъй като Япония има „сериозен дефицит“ на отбранителни системи.

Джеймс Браун, професор в университета Темпъл в Токио, смята, че доставките на ракети „Пейтриът“ за САЩ вече са „до голяма степен договорени“ и че забавянето се дължи на японските разпоредби. За Япония е много важно тези ракети да не бъдат доставяни на Украйна.

„Радикална промяна“ в отношенията с Русия

Но как Япония се превърна в един от най-важните партньори на Украйна? „Помагайки на Украйна и противодействайки на руската агресия, Япония се опитва да защити сега действащия международен ред“, казва Браун. Освен това така Япония допринася за възпирането на Китай да предприеме нещо подобно спрямо Тайван, допълва професорът.

Бившият японски премиер Шиндзо Абе поддържаше близки контакти с Москва    Снимка: Reuters/Sputnik/Kremlin/M. Klimentyev

Според Ацуко Хигашино отношението на Япония към Украйна и Русия се е „променило радикално“. Докато през 2014-а година Япония „приемаше незаконното анексиране на Крим“ и „руската пропаганда“, с мащабното нахлуване в Украйна всичко се промени, казва тя. Хигашино смята, че това се дължи, наред с другото, на „явното нарушаване на Устава на ООН“ и „бруталността“ на руската армия в Буча край Киев.

Япония участва в проекта за втечнен природен газ

Роля за това изигра смяната на японския премиер. „При предишното ръководство - на министър-председателя Шиндзо Абе - Япония залагаше на сближаването с Русия и на изграждането на партньорства, надяваше се да разреши териториалния спор за Курилските острови и да подпише мирен договор“, казва Джеймс Браун. „Но след 2022-а година японското правителство осъзна, че тези усилия няма да дадат резултат. Вместо това приоритетът беше поставен не върху изграждането на партньорство с Русия, а върху това как да се попречи на руската агресия срещу Украйна."

„Сегашният министър-председателят Фумио Кишида премина към много по-широкообхватни санкции срещу Русия - нещо, което при Абе беше немислимо“, казва Хигашино. Това обаче не означава, че Япония е преустановила изцяло икономическите си отношения с Русия. Има изключения за някои области на икономиката, най-вече в енергийния сектор. Така например Япония не се е оттеглила от проекта за добив на нефт и газ „Сахалин-2“, въпреки че други западни компании вече не участват в него. Проектът снабдява Япония с втечнен природен газ. Япония, която не разполага със собствени изкопаеми горива, получава около девет процента от своя втечнен природен газ именно от Русия. Компанията Japan Tobacco също не е преустановила дейността си в Русия.

Украинска подкрепа за Япония

В знак на подкрепа за Токио през октомври 2022-а година украинският парламент прие указ, с който Киев зае страната на Токио в руско-японския спор за Курилските острови. В указа, подписан и от президента Володимир Зеленски, се казва, че „Северните територии“, както наричат островите в Япония, „продължават да бъдат окупирани от Руската федерация“.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини