Влязоха в сила новите правила за политическата реклама в ЕС

От днес в ЕС са в сила новите правила за политическата реклама, съобщи Европейската комисия. С това се въвеждат общи изисквания за прозрачността на тези реклами и се очаква гражданите получат възможност да разпознават съобщения, които целят да повлияят на техните политически мнения и решения, предава БТА.

Занапред политическите реклами трябва да бъдат ясно отбелязани. Предстои да се въведе механизъм за съобщаване на проблемни реклами. Предвижда се всички политически реклами онлайн да се съхраняват. Въвежда се забрана за спонсориране на реклами от рекламодатели извън ЕС три месеца преди избори или референдум.

Правилата ще се прилагат и за предстоящите през юни избори за Европейски парламент, отбелязва Еврокомисията. Уточнява се, че изискванията за прозрачност на политическата реклама ще влязат в сила от 9 октомври догодина. С тези промени ще бъде посочвано кой и колко е платил за рекламните съобщения, и с кой изборен или законодателен процес са свързани те.

По-рано днес европейските партии АЛДЕ (либерали), ЕНП (християндемократи), ЕКР (консерватори), ПЕС (социалисти), "Левите" (социалисти/комунисти) и "Зелените" (природозащитници) бяха сред организациите, подписали правилата за поведение в навечерието на изборите за евродепутати. От "Идентичност и демокрация" (евроскептици) са съобщили, че също ще се присъединят, уточнява ЕК.

Подписалите обещават да поддържат етично поведение в предизборната кампания, да не внасят разделение сред обществото, да се въздържат от използване или разпространение на дискриминационни изявления срещу обществени групи на основата на пол, расов или етнически произход, вяра, увреждане, възраст или сексуални предпочитания. Тези партии ще се въздържат и от разпространение на анонимни политически реклами.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини