БАБХ започна засилени проверки в Кърджалийско на производствени и търговски обекти преди Великден и Гергьовден

 Областната дирекция по безопасност на храните започна от вчера засилени проверки на производствени обекти,складове и магазини за производството и търговията с храни в навечерието на Великден и Гергьовден.Те се правят традиционно в навечерието на големите християнски празници.От дирекцията констатираха ,че производители и търговци в Кърджалийско са много дисциплинирани и спазват стриктно нормативната уредба.Нарушители не са установени.

Кърджали бг вести научи,че в първия ден на проверки акцентът е бил на малките търговски обекти,а  не на хипермаркетите.Практика е контролът върху хранителните вериги да се осъществява от централата на БАБХ,която подлага на проверка логистиката на веригите.

Вчера от БАБХ собщиха за медиите:Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене и търговски обекти, пазари и борси заради предстоящите Великден и Гергьовден.

От 8 април до 8 май включително ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.), както и на боята за яйца.

Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

Ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка на трупното агнешко месо (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския), коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за коректно представяне на информация, в случаи на предлагане на размразено като охладено агнешко месо.

Ще се следи начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. Ще се вземат проби от всяка пратка с яйца, влизаща през границите, както от трети страни, така и от държави от Европейския съюз.

Кърджали бг вести

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини