Дерматолог: Гел лакът и изкуствените мигли предизвикват алергична реакция

Различните консерванти, предимно в измивните продукти, акрилатите в гел лака при ноктопластиката, лепилата за изкуствените мигли и др. са новите алергени.

Това каза доц. Жана Казанджиева, специалист–дерматолог в Клиника по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“, председател на Секцията по дерматоалергология в Българско дерматологично дружество.

„Спомнете си какво беше само преди 20 години и сега, когато телефоните не излизат от ръцете ни, когато непрекъснато се мажем с най-различни кремове и етерични масла. Всичко това са нови и нови алергени“, посочи тя.

Екземите най-общо казано са част от дерматологията, а напоследък особено много се говори за атопичния дерматит, който е част от трите големи екземи. И това е атопичната екзема, себорейната екзема и контактата екзема. Атопичната екзема расте невероятно бързо. Всяко четвърто дете се смята, че е с атопична екзема. Да уточним- атопичен дерматит и атопична екзема е едно и също. Екзема е гръцкото име на заболяването, а дерматит е съответно латинското. Много хора страдат от атопичния дерматит, заради факта, че има едно глобална индустриализация, едно глобално замърсяване. Атопичният дерматит е точно това - външните фактори и генетично предразположение. Така че от тази страна имаме голям брой нови случаи и слава богу много нови лечения, обясни доц. Казанджиева.

Тя допълни, че по отношения на контактният дерматит ситуация е сходна - контакт с много и различни вещества.

Доц. Казанджиева уточни, че за щастие българските пациенти имат достъп до най-съвременното лечение, което вече се реимбурсира от НЗОК.

„Досега бяхме само с един препарат за атопичния дерматит, но вече има одобрение за други два. Така че този път сме европейци и общо взето се движим в рамките на добрата практика, която предполага при пациенти с тежки форми на атопичен дерматит над 12-годишна възраст, да имаме това, което има на разположение в цяла Европа. Същото важи за щастие и за едно друго голямо заболяване като псориазиса, което не е алергия, но е имуномедиирана дерматоза и там също сме много напред и много добре в лечението“, каза специалистът.

Предвид сезона, в който се обострят алергиите и предстоящото лято и излагането на слънце тя препоръча хората, които имат такива проблеми да се посъветват с дерматолога си навреме.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини