Гонят хакер по цяла Русия, пуснал порно на билбордите в Москва

Месец бе необходим на полицията, за да хване автора на най-скандалното компютърно престъпление напоследък. Следите на извършителя водели ту в Грозни, ту в Сибир, в крайна сметка хакерът се оказал от Новосибирск.  Той бил издирван не за банков обир, не за подмяна на официалния сайт на президента, и не за това, че е хакнал Пентагона. Игор Блинников решил да зарадва абсолютно непознати, като пусне порно на билборд в центъра на Москва.

През нощта на 15 януари на Садовое кольцо станало задръстване по причина на рекламен видеоекран над входа на тунел, и по-точно – вървящото на него порнографско видео със съмнителни естетически качества.  Необичайното събитие грабнало вниманието на водачите, които тутакси спирали и започвали да документират ставащото с мобилните си телефони. Същото се случило с видеоекрани из цяла Москва. Продължило 18 минути, после всички те изгаснали.

На сутринта за инцидента се вълнувала цяла Москва. Снимки от мястото на събитието били вече в инернет, благоприлично редактирани кадри – във вестниците. Последвало разследване и издирване на виновните, а властите затегнали изискванията към външната реклама.

На 16 февруари управление "К", специализирано в борба с престъпления във високите технологии задържало хакера - 40-годишния Игор Блинников.

Първоначално той бил издирван в Северен Кавказ, където водел IP-адреса му. От чеченската столица следите водели на север -  в Налчик и Новосибирск, но и това не била началната точка на непристойното видео. В крайна сметка официално безработният хакер, който се препитавал като частен превозвач, се оказал жител на Новоросийск.

Като прочел за себе си в интернет, Блинников решил, че е тъпо да чака полицията и си признал всичко. Деянието му е наказуемо по два члена на руския наказателен кодекс - за "неправомерен достъп до компютърна информация" и "незаконо разпространение на порнографски материали или предмети", по всеки от които може да получи до 2 години затвор.

Възможността да хакне видеоекран в центъра на Москва му изскочила случайно. Сканирайки портове, той намерил 50 компютри с уязвимости, сред тях бил и сървърът с рекламните клипове за билборда в Москва. Оттам нататък за хакера доста лесно подменил рекламните с порно материали, а избора на конкретното видео обяснява с «особеното си настроение». За да не шокира младите зрители го подредил в плейлистата за полунощ.

Нарушителят даже не е влизал в ареста, пуснат е с мярка за неотклонение подписка. Това е втора мярка за Блинников – първата му е била наложена наскоро, когато е бил заподозрян в употреба и разпространение на марихуана.

Според руските медии Блинников живее в Новоросийск с майка си. За хакерските си способности говори скромно, няма никакво специално компютърно образование, само висше техническо. Според "Комсомольская правда"  Блинников  все пак известно време е работил като сисадмин, но бил уволнен по неизвестни причини и оттогава е «частник». До нестандартния начин да прекарва времето си в интернет (търсенето на уязвимост все пак изисква определена квалификация) прибягва вследствие морящата го скука.

Макар да се е признал за виновен, Блинников не изпитва никакво чувство за вина. Според него среднощният публичен порносеанс е причинил на случайните зрители само усмивки. За това свидетелстват и отзивите в интернет. Единственият упрек в коментарите бил относно избора му на актриса – не била особено хубава.

Блинников го чака затвор, макар че престъплението му е «безкористно». «Може би все пак ще ми поверят компютрите», жизнерадостно се шегува хакерът, който вече е бил подсъдим за подправяне на документи и едва ли ще му се размине с условна присъда.

Видеото тук, от youtube e махнато междувременно.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини