Най-малко 7 души се издирват след рухването на мост в САЩ, в който се удари товарен кораб

Спасителни екипи издирват най-малко седем души след рухването на моста "Франсис Скот Кий" над река Патапско в американския град Балтимор, щата Мериленд, предадоха световните агенции, като се позоваха на местните власти.

Мостът се срути, след като товарен кораб се удари в един от пилоните му през изминалата нощ.

Двама души са били извадени от водата, като единият от тях е в тежко състояние, поясни ръководителят на пожарникарите в Балтимор Джеймс Уолъс. Вторият спасен е изваден от водата невредим.

Нито един член на екипажа на кораба, който се удари в моста, не е бил ранен, съобщи компанията-оператор. Корабът е плавал под сингапурски флаг. Компанията-оператор е „Синерджи марин груп“. Нейни представители казаха, че причините за сблъсъка на кораба в пилон на моста, довел до рухването му, все още не са установени. Екипажът и компанията оператор на плавателния съд сътрудничат напълно с разследващите органи.

Няма индикации, че инцидентът е терористичен акт, заяви началникът на полицията в Балтимор Ричард Уорли. На място на инцидента са пристигнали и агенти на ФБР.

Спасителните екипи са засекли с помощта на сонар коли, потънали във водата под срутения мост, заяви Уолъс. Той каза, че на този етап не може да каже колко коли са под водата.

Най-малко 10 търговски кораба, насочили се за преминаване под рухналия мост, сега са пуснали котва наблизо, предаде Ройтерс, като се позова на специализирани сайтове за проследяване на корабния трафик.

Товарният кораб, който се удари в моста "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е бил контейнеровоз на име „Дали“. Той е изпълнявал курс от Балтимор, който е натоварено американско пристанище, за Коломбо в Шри Ланка.

Кадри, разпространени от медиите и в социалните мрежи, показват удара на кораба в един от пилоните на моста посред нощ. В резултат на инцидента имало и пожар на кораба.

Мостът, който е рухнал, е бил за автомобилен трафик. Водата, в която са паднали колите, е била мразовита. Данните от тази сутрин показват, че температурата й е била около 8 градуса по Целзий.

По време на удара на кораба с пилона на моста, по моста са минавали няколко превозни средства в това число и камион с ремарке.

Мостът е бил открит през 1977 г.  и е кръстен на писателя и юрист Франсис Скот Кий. 

Заради инцидента губернаторът на щата Мериленд Уес Мур обяви извънредно положение.

 

 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини