Христо Панчугов: Политиците вече са неспособни да водят разговор. Основният губещ е българският народ

Няма логична, най-вече рационална причина, особено при положение, че нито една от политическите формации не иска предсрочни избори. Така политологът Христо Панчугов коментира по Дарик развоя на политическите събития у нас, след които стана ясно, че България отново отива на предсрочни парламентарни избори.

„Втората причина, поради която подобно развитие е изненада, е свързана с фактът, че точно тези теми изглежда бяха споделени в рамките на едно управление (съдебната реформа, влизането в Шенген и еврозоната – бел. ред.). Т.е. и двете формации бяха направили заявка, че по тези теми има съгласие, че те са най-важното нещо, което предстои да се развие като политически решения оттук нататък, и че те са смисълът на едно съвместно управление. Очевидно се оказва, че има други причини, които са доста по-силни, и които водят до счупването на възможността за такова управление“, анализира Панчугов.

Според него обаче задаващите се предсрочни парламентарни избори не са голяма изненада поради други фактори.

„Изглежда голяма част от политиците, участващи в това управление, всъщност се оказаха изненадани от развитието на ситуацията. Усещането, че някакви неща се случват, просто защото много ги искаме и защото те са добри сами по себе си, без да бъдат подкрепени и подплътени с процедурни решения, с гаранция за подписано коалиционно споразумение, неща, които ние се опитвахме да обясним, че са важни още от създаването на това управление, всъщност прави тази изненада доста по-малка“, каза политологът.

Той подчерта, че в тази ситуация основният губещ е българският народ и изрази притеснение за комуникацията на политическата сцена оттук насетне.


„Опасявам се, че българските политици вече са неспособни да водят разговор помежду си, но най-вече да си имат доверие и да могат да наложат необходимите мерки и да платят цената за това“, допълни Панчугов.

Той все пак заяви, че вижда разлика между настоящата ситуация и политическата криза през 2020 г. и 2021 г. с поредица от предсрочни избори, като подчерта, че сега политиците осъзнават, че губещи от липсата на управление са всички.

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Им
    има съвсем логична причина
    1 -1
    13:18, 25 мар 2024
    ББ трябва да влезе в затвора, а не да бъде в парламента. С 60 гласа в народното събрание не може да се управлява и да се правят промени.За да се пребори корупцията трябва да се гласува масово за ПП. Да ги приберат на топло ББ, Владислав Горанов, Севдето и т.н. Делян Пеевски да не забравим и още много други.Няма как да се прави реформа когато тя зависи от хората които отиват в затвора като се направи реформата ...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини