Зам.-министър в Кърджали:Само няколко блока в страната са класирани за саниране след жалби

Заради подадените жалби от Сдруженията на собствениците на неодобрените проекти в първия етап на процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е извършило и ръчна оценка на машинната, каза в Кърджали заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева. Тя обясни, че наистина са открити технически грешки, непълноти, документални особености, които не са били забелязани на първия етап, но в единични случаи и само няколко блока в България са се оказали класирани след жалба.

БТА припомня, че класирането за саниране на многофамилните жилища предизвика реакции в региони на страната, заради големия брой неодобрени проекти, сред които и Кърджали, където от 43 проекта едва осем бяха определени да получат финансиране.

Заместник-министър Бонева каза още, че министерството е в процес на търсене на допълнителни решения за резервния списък, а и народните представители също се интересували от това да се намери решение за тях. 

„Мисля, че скоро и парламентът ще ни задължи да го направим, но и без да го направят, ние се чувстваме длъжни. Например с Фонд за справедлив преход, част от българските общини имат вече достъп до средства от зелената сделка. Там също ще има саниране“, коментира Бонева. 

Тя посъветва Сдруженията на собствениците ако не са от регион, засегнат от намаленото производство на въглища и използването им в електропроизводството като Перник, Кюстендил и Стара Загора, да се включат в схемата 80/20 (Етап II на процедурата, който е с 20 процента самоучастие) и да не чакат. Заместник-министърът допълни, че самофинансирането действително е трудно за част от гражданите, но това е инвестиция, която в бъдеще ще им спести средства и ще повиши стойността на техния имот. И подчерта, че се мисли и за енергийно бедните граждани. За тях е създадена специална наредба за бъдеща подкрепа, но трябва да се изчака IT система, която да може да проверява точно кои граждани са енергийно бедни.

Заместник-министър Ангелина Бонева бе в Кърджали като гост и участник в национална конференция на Българската асоциация за паркиране и градска мобилност, която продължава и утре в родопския град.

БТА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини