Документална изложба по повод 550 години от рождението на Коперник представят в димитровградската библиотека

На 14.03.2024г. от 13.45ч. в ГБ "Пеньо Пенев" ще бъде открита документална изложба "550 години от рождението на Коперник", информират от местната администрация. Изложбата е организирана от Национална астрономическа обсерватория и планетариум "Джордано Бруно" - Димитровград и съдействието на Полския институт - София. В програмата на откриването ще участва Акустично джаз трио.

Изложбата  e изготвена от МВнР на Република Полша и Архива на Полската академия на науките по повод отбелязването през 2023 г. на 550 години от рождението на Николай Коперник, 480 години от смъртта му и 510 години от раждането на хелиоцентричната система.  

Личността и гениалността на ума на Николай Коперник неизменно са предизвиквали възхищението и възторга на поредните поколения. Безспорно  постиженията му са били възможни благодарение на всестранното образование, което младият Николай получава.  Събуденото от обучението му любопитство към света, изключителното му усърдие и изключителен талант, както и желанието му за постоянно самоусъвършенстване, съчетано със способността му да вижда в заобикалящия го свят неща, които другите не биха видели, го довеждат до създаването на труда на живота му "De revolutionibus orbium coelestium", т.е. хелиоцентричната и хелиостатичната структура на света.

Четиринадесетте пана разказват за една истинска ренесансова личност: астроном, автор на хелиоцентричната теория, но и духовник, лекар, войник и дипломат, картограф, юрист и икономист.  Ще научите историята на наблюденията на небето преди Коперник, какво е неговото наследство, ще видите негови изображения и портрети, ще научите историята на паметника на великия астроном във Варшава, ще видите картички, медали и марки с неговия лик.  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини