Премиерът Денков от Киев: За България международното право е свещено, осъждаме зверствата и престъпленията срещу човечеството

За България международното право е свещено. Това означава, че не можем да приемем, без значение дали де юре или де факто, границите да се променят с груба военна сила. Това заявление направи министър-председателят Николай Денков на конференция на Международната платформа за освобождаване на задържани цивилни граждани от Руската федерация, цитиран от правителствената пресслужба. В събитието в Киев участваха президентът на Украйна Володимир Зеленски и Дмитро Лубинец - омбудсман на Украйна. Конференцията се провежда в контекста на Формулата за мир на президента Зеленски.

Акад. Денков подчертава още в обръщението си неотклонното убеждение на българското правителство и народ, че законът защитава международно признатите граници от насилници.  „България уважава украинците, които се борят за своята свобода, уважава тези, които защитават европейския идеал за демокрация и няма да забрави онези, които са дали живота си за суверенитета си,” изтъква премиерът. „България осъжда агресора, нарушенията на международното право, зверствата и престъпленията срещу човечеството”, допълва министър-председателят на България.

Денков напомня, че през последното десетилетие има множество позиции на международни органи, които подкрепят териториалната цялост на Украйна и заклеймяват действията на Русия като незаконни. Той изразява гордостта си, че България подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН от 27 март 2014 г., което призна Крим и Севастопол за неделими части на Украйна.

Българският министър-председател изразява мнение, че трябва да има наказания за военните престъпления. „Вярваме, че Украйна трябва да се възползва от правосъдието, което й се полага според международното право“, подчертава премиерът. Премиерът осъжда престъпленията срещу идентичността в окупираните от Русия територии – отказ от правото на майчин език, пренаписване на историята чрез паметници и учебници, преименуване на институции, изземване на църковни имоти и религиозно преследване. „Агресорът се опитва да окупира не само територия, но и умове“, предупреждава  Денков.

Министър-председателят посочва, че България подкрепя Украйна, не защото тя стои между нас и потенциален алчен нашественик, а защото е наше морално задължение. „Ние вярваме, че всяко дете, във всяка страна, има право да бъде свободно от травмата от войната. Да бъде отгледано от родителите си, а не отвлечено в чужда държава и подложено на престъпления срещу неговото потекло, идентичността и историята на народа му”, изтъква министър-председателят.

В заключение, българският премиер отбелязва ключовата роля на Формулата за мир, важността на подкрепата за мир и активното участие на България в нея.

 „България стои до Украйна и ще го прави, докато е необходимо”,  подчертава акад. Денков.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини