Румен Радев: Разнищването на случая с Божанов е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична държава

Ние или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Затова е необходима непоколебима операция за дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Банско днес в отговор на въпрос, цитиран от прессужбата на Президентството.
 
Разнищването на случая с Мартин Божанов е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава, подчерта Румен Радев. Той допълни, че „всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция“. Президентът припомни за редица разследвания, за които българското общество така и не получи отговори: кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите "джуджета". Затова, по думите му, продължи и варварското разграбване и превземане на държавата именно в комфорта на безнаказаността. Президентът Радев подчерта, че ще използва всички инструменти, с които разполага президентската институция, за да настоява този случай да бъде разнищен докрай. Това е един истински тест не само за съдебната власт, но и за правителството и за Народното събрание, посочи държавният глава и допълни, че в момента те имат големия шанс да изкарат България на нов път. „Ако не успеят да го направят, това означава, че или не могат, или не искат да се справят с мафията“, каза още президентът. Той изрази увереност, че всички институции си дават сметка, че ако и сега оставят този случай да бъде потулен и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго.
 
Дрязгите покрай предстоящата ротация оставят впечатление, че всъщност няма толкова голямо значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска в ролята на министри, защото решенията се взимат от други хора на друго място. Това посочи държавният глава в  отговор на въпрос за предстоящата ротация в изпълнителната власт и спора за поста на външен министър. Румен Радев заяви още, че ще спази конституционните си правомощия и ще проведе консултации с политическите сили, след което ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила, представена в парламента. „Важно е партиите да отчитат, че устойчивост в политиката може да се гради, само ако тя почива на  ясни принципи и ценности“, посочи президентът и допълни, че прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани.
 
Помолен за коментар за протестите в земеделието, Румен Радев подчерта, че избухналите протести навсякъде в Европа показват, че в Европейския съюз се разминават амбициите и възможностите за решаване на този проблем. Той припомни, че още през есента на 2022 г. служебният министър на земеделието е поставил остро въпроса на вниманието на Европейската комисия, предупреждавайки, че ще се стигне до такова развитие на ситуацията в сектора. За съжаление не бяха предприети навременни действия, отбеляза президентът и допълни, че предприетите впоследствие мерки все още са половинчати. „Ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и своята конкурентоспособност, тя трябва да се вслушва в гласа на земеделските стопани и да предприема мерки навреме“, подчерта още Румен Радев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини