Министерството на културата ще пази и нематериалното културно наследство в региона

Изображение 1 от 2

    Сега се изготвя чисто нова методика, която трябва да влезе в сила след следващата година, но тази година ние усъвършенстваме действащата методика, каза пред журналисти в Кърджали министърът на културата Кръстю Кръстев в отговор на въпрос дали се предвиждат промени в начина за разпределяне на средства, подпомагащи театрите в по-малките региони. 

    Той обясни, че в методиката ще има подпомагане на дейността на театрите по регионите за достигане до по-голям брой публика в различните населени места. „Но това нещо може да се случи, само ако има къде и по какъв начин да се изиграе представлението. И това е другата част от нашата програма, която продължаваме да работим - искаме да се погрижим за мрежата, т.е. местата, където да се създава култура и за това са много важни нашите срещи с кметовете. За да видим къде, по какъв начин конкретно можем да помогнем с програми“, каза още Кръстю Кръстев.

    По думите му е създадена работна група, с участието на различни институции, институти, синдикални и творчески организации, а при срещите му из страната с екипа му искат да се запознаят със ситуацията по места и всеки район да бъде самостоятелно идентифициран. 

    Пред медиите заместник-министър Амелия Гешева коментира, че тази година средствата за култура са повече. Увеличението е над 100 млн. лв. за целия бюджет, като то е по всички сесии и програми. Само средствата по фонд „Култура“ са с 9 млн. лв. повече и за 2024 г. ще надхвърлят 18 млн. лв.

    Освен културните институции като театри, музеи, финансиране ще получат и читалищата чрез проекти по програми. Общините пък ще могат да кандидатстват за дофинансиране на техните културни календари по Плана за възстановяване, като мярката в момента се програмира и ще бъде обявена за обществено обсъждане.  

    „За първи път имаме и програма „Нематериално културно наследство“, която включва дейността на професионални ансамбли, опазване на нематериалното културно наследство по места“, каза още заместник-министър Гешева.

    Заедно с министър Кръстев те посетиха Кърджали и се срещнаха с кметове на общини, директори на културни институции.  Сред поставените въпроси и теми на разговорите са били предоставянето на статути за недвижими културни ценности, срокове, конкретни казуси по конкретни обекти, финансирането на местните културни институти, дейността на читалищата, новите програми.

    БТА

    Снимки:еТВ

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини