Съкращава се срокът за произнасяне на териториалните експертни лекарски комисии при оценката на трайно намалената работоспособност

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С промяната на правилника значително ще бъде съкратен срокът за произнасяне на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) при оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане.

Чрез равномерното разпределение на процедурите по освидетелстване в страната за разглеждане от ТЕЛК на случаен принцип се очаква да бъде постигната прозрачност, безпристрастност и бързина.

Задължението ТЕЛК да се произнасят само въз основа на медицинската документация, включително и наличната информация от здравните записи в електронните здравни досиета на лицата, ще обуслови пълноценна и обективна оценка, като ще се намали изискването на ТЕЛК за предоставяне на допълнителни документи.

Определянето на срок за съобщаване на експертните решения на заинтересованите страни, информирането на лицата за датите, на които ще бъдат разгледани техните документи, ангажирането на персонална отговорност за спазване на указанията и др., са организационни мерки, които ще подобрят координацията между страните, участващи в процеса на медицинска експертиза, се допълва в съобщението.

БТА припомня, че през 2024 г. изтича петгодишният срок на изготвените индивидуални оценки на потребностите и отпуснатата месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания на лицата с пожизнен срок на експертните им решения на ТЕЛК/НЕЛК.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини