Половината от кърджалийци се справят трудно с нарастващата инфлация,близо една трета не се справят

 Повече от половината кърджалийци,включили се в анкетата на сайта Кърджали бг вести твърдят,че се справят трудно с нарастващата инфлация.33,33 на сто отбелязват,че правят това много трудно,а 22,2%споделят,че това постигат трудно.27,8 на сто са категорични,че въобще не се справят с повишаващите се цени.Едва 16,7 % декларират,че нямат проблеми с поскъпването на живота.Анкетата опровергава властите и опитите им да манипулират статистиката.

Ето какво ни съобщават от държавната Българска телеграфна агенция:

Националният статистически институт (НСИ) вече работи по новата потребителска кошница, по която се отчита инфлацията.

Съдържанието на т.нар. потребителска кошница е актуализирано на база на потреблението на стоки и услуги от домакинствата през изминалата година. В новата потребителска кошница стоките и услугите са с една по-малко от миналата година – 852, съобщи председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов в интервю за БТА.

Отпаднали са четири стоки и са добавени три нови. Нови са например уред за здравословно готвене и новите видове фотоапарати, а в същото време от потребителската кошница отпада малкият компактен модел цифров фотоапарат, който почти не се ползва вече. Отпадат също и цена за минута разговор и SMS от предплатена програма.

Актуализирани са разновидности на билети за влак в различни дестинации, наблюдавани вестници и списания, банкови услуги, пакетни телекомуникационни услуги.

През 2024 г. се планират над 40 000 регистрации на цени месечно в областните градове на страната. По този начин всеки месец изчисляваме национална инфлация и хармонизиран индекс, който служи за сравнение с останалите страни от ЕС и е критерий за влизането на България в Еврозоната, посочва председателят на НСИ.

Кърджали бг вести

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини