За какво са си говорили Кирил Петков и Спас Русев?

В България зад държавата има дълбока държава, зад политиката - друга политика, зад чистото съдебно минало - счупено правосъдие. Затова и срещата между Кирил Петков и Спас Русев повдига въпроси.

Ако днес някой засече Владислав Горанов и Делян Пеевски да пият кафе в столично заведение, както преди 14 години, какво ще си помисли?

a) Обсъждат как да бъдат извадени от санкциите заради значима корупция, наложени им по глобалния закон „Магнитски“;

б) Бизнес услуги;

в) Говорят си докога Асен Василев ще угажда на Борисов и Пеевски (обвинение, което неотдавна Горанов отправи към Василев) и как това влияе на ГЕРБ и другите в „сглобката“.

През 2010 г. Горанов беше заместник-министър на финансите, Пеевски - депутат от ДПС и син на майка с голяма медийна група, финансирана от Корпоративна банка. Само година по-рано ГЕРБ и Борисов спечелиха властта, шумно дрънкайки саби и щитове срещу корупцията на тройната коалиция. Никой, ама никой няма да повярва, че са се видели случайно или пък излезлият от властта Горанов е разпитвал председателя на ПГ на ДПС Пеевски какво става в политиката, както бизнесменът Спас Русев бил питал политика Кирил Петков какво се случва в България.

Защо среща на кафе в лобито на петзвезден хотел близо до парламента вдигна шум? Политик с чисто съдебно минало и съпредседател на управляваща партия - Кирил Петков - се среща с бизнесмен с чисто съдебно минало, известен с добрите си контакти на най-високо ниво с политици от НДСВ, ГЕРБ и ДПС, в лицето на Спас Русев.

Тайни срещи и скрити картинки

В българската реалност недомлъвките са повече от казаното и причините са добре известни. Зад държавата има дълбока държава, зад политиката - друга политика, зад чистото съдебно минало - счупено правосъдие. Гражданите са свикнали с тези привидности, а политиците реагират както им отърва.

Ето че Борисов е попитал Кирил Петков защо се е срещал със Спас Русев, но пък липсваше смислено обяснение и от него, и от Петков защо срещата им за помирение в Самоковския манастир през май 2023 година е била организирана от покойния вече Алексей Петров, както публично потвърди Румен Христов от СДС. Както и поискал ли е Петров услуга от бъдещите управляващи за ролята си на медиатор. След като логистичната подкрепа за „сглобката“, оказана от бившата барета, бизнесмен и университетски преподавател, е допустима, укорима ли е срещата между Кирил Петков и Спас Русев, известен като „официален собственик“ на бизнеси и компании за известен период от време, в т.ч. „Виваком“, хотел „Радисън“, футболен клуб „Левски“ и др.?

През 2002 г. босът на „Мултигруп“ Илия Павлов беше поканен от Симеон Сакскобургготски на сватбата на дъщеря му Калина и се появи на тържеството, придружен от Пеевски, който по онова време беше лидер на младежкото НДСВ. Години по-късно разпространени от Wikileaks грами потвърдиха съмненията за ДС-сянката над царското завръщане, след като се разбра, че Павлов е един от финансиралите кампанията.

„Чисто съдебно минало“ и снимки от яхта

В България произходът на парите е забранена тема, като често забраната се простира далеч отвъд първия милион. В края на октомври м.г. страната беше включена в т.нар. сив списък за пране на пари, където са държави под засилено наблюдение от Работната група за финансово действие (FATF) - организация, основана от Г-7 и определяща международните стандарти за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Докладите за офшорни сметки на високопоставени лица и магистрати се скриват, разследвания се прекратяват. Политиците винаги успяват да намерят добри имоти на изгодни цени - сякаш на имотния пазар има запазен специален сегмент за тях. А прокуратурата, НАП, антикорупционната комисия усилено работят за чисто съдебно минало на проверяваните - след като нищо не доказват, значи разкритията са „спекулация“, „злонамерена атака“ и „репутационна щета“.

Но наред с „чистото съдебно минало“, има и издайнически факти като снимки от яхта в Монако например, където преди 21 години действащи министри бяха заснети с известен контрабандист. Яхтата беше наета от Спас Русев, а на нея беше и негов бизнес партньор - Любомир Минчев, участвал и в предизборния икономически екип на НДСВ. Наистина е странно, че Борисов пита Кирил Петков за кафето с Русев, след като същият Минчев, днес мажоритарен собственик на основаната от Спас Русев компания „Телелинк“, беше трети в листата за столични общински съветници на ГЕРБ и наскоро напусна СОС без публично обяснение.

13 години след яхтеното парти - през 2016 г. - един от сниманите - финансовият министър Милен Велчев, вече бизнесмен, участваше заедно със Спас Русев и фирми, свързани с руската Внешторгбанк (ВТБ), в собствеността на „Виваком“.

За какво са си говорили Петков и Русев?

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отрича Спас Русев да е искал услуги от него с обяснението, че срещата била просто така - за информация какво става в България. Предприемачът със сигурност е добре ориентиран и без такъв „брифинг“ - неговият бизнес тук не е спирал, а близо две години български институции блокират и сериозна сделка с негово участие.

Решения на Административен съд-София и на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спряха сделката за „Булсатком“, купена от фирма на Cпac Pyceв c финaнcиpaнe, осигурено от собственика на телекома „Виваком“ и „Нова Броудкастинг груп“ - „Словения Броудбанд С.а.р.л." Сделката се оспорва от останалите два телекома заради прикрития режим на придобиване и очакваната силна концентрация на пазара на платена телевизия. КЗК пък е сред регулаторите, чийто състав ще бъде обновен.

А ако и днес Горанов и Пеевски бъдат засечени на кафе, едва ли ще е случайност. Горанов вече е бизнесмен, Пеевски вече е „държавата“, а и „най-слабата държава е по-силна от най-силния бизнесмен“. Последното е цитат от показанията на хазартния бос Васил Божков. За него той твърди, че са думи на финансовия министър Владислав Горанов. Прокуратурата обаче не му повярва.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини