Орбан увери Столтенберг, че при първа възможност ще пусне Швеция в НАТО

Унгария се разбърза, след като изостана от Турция с ратификацията на шведската кандидатура

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че в телефонен разговор с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг е потвърдил подкрепата си за членството на Швеция в Алианса, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Будапеща остава последната страна, която се въздържа да ратифицира кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО.

„Потвърдих, че унгарското правителство подкрепя членството на Швеция в НАТО“, написа Орбан в X.

„Подчертах също, че ще продължим да настояваме унгарското национално събрание да гласува в подкрепа на присъединяването на Швеция и да приключим ратификацията при първа възможност“, добави той.

Орбан изпрати писмо до шведския си колега Улф Кристершон, в което го покани в Будапеща, за да обсъдят кандидатурата „в най-кратък срок“.

Миналата седмица Унгария разкритикува Швеция, че не предприема стъпки за укрепване на двустранните отношения.

Унгария често е осъждала това, което нарича „открито враждебно отношение“ на Швеция, обвинявайки шведските представители, че „многократно са искали да удрят Унгария“ по въпроси, свързани с върховенството на закона.

Столтенберг приветства „добрия разговор“ с Орбан.

„Приветствам ясната подкрепа на министър-председателя и неговото правителство за членството на Швеция в НАТО. Очаквам с нетърпение ратификацията веднага след като парламентът се събере отново“, написа той в X.

Парламентът трябва да се събере в средата на февруари.

Очаква се през близките дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган да подпише документа за ратификация на Швеция и да приключи ролята на Анкара в продължителната сага. Орбан уверяваше, че Унгария няма да бъде последната страна, ратифицирала приемането на Швеция, но стана точно това.

Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Финландия стана член на НАТО през април миналата година.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини