Поредица от уроци за домашното насилие над деца в СУ"П.Р.Славейков"в Кърджали

Поредицата от уроци на правна тематика, представяни от съдии от Районен съд – Кърджали пред ученици от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали продължава.

    На 01 декември 2023 година в актовата зала на училището съдия Грета Денчева представи пред десетокласници все по-актуалната през последните години тема: „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни, и мерките за защита на правата на жертвите“. На достъпен език тя им обясни различните форми на насилие, кои лица в какво качество могат да търсят защита по Закона за защита от домашно насилие, как протича съдебното производство, какви са мерките за защита, както и какви са последиците от неизпълнение на съдебното решение. Акцент на урока бе участието на непълнолетните и възможността им да търсят защита. Съдия Денчева запозна учениците с различни случаи от практиката си, както и с измененията досега, а и с предстоящите такива.  По време на урока учениците проявиха интерес не само към представената тема, а и към различни сфери от правото.

   На 12 януари 2024 година гост на учениците бе съдия Вергиния Еланчева. Тя  запозна десетокласниците с професиите „съдия“, „прокурор“, „следовател“, със статута на магистратите, както и темата „Наркотиците – лесният начин да изгубиш свободата си. Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления извършвани от наркозависими лица“, които слушаха с голям интерес. За учениците бе любопитно да се запознаят с работата на „съдията“, „прокурора“ и „следователя“, както и да разберат за видовете наказания. Те имаха възможността да задават въпроси по вълнуващата ги тема, на които съдия Еланчева отговори.    

   Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ продължава и до края на учебната година предстоят още срещи между младите хора и магистрати от Районен съд – Кърджали.   

Това съобщиха от   Пресцентър на  Окръжен съд – Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини