Бабинден за дигиталното поколение в Пчеларово

,,Да се върнем на село,да се върнем при бабите,да сме до истинските извори и пазители на български традиции и обичаи.." Звучи и екзотично ,но и не толкова забавно за младото дигитално технократско поколение! Пчеларовци са решили все пак чрез фолклорното богатство,уникалните традиции да направят решителни стъпки в това начинание. Най хубавото време ,с много празнични дни от годината е месец януари! Ето с тези подбуди да съживят забравени ,но не и заличени обичаи ,които като кълнове на българщината продължат във времето толкова интересни обичаи като Бабин ден се заеха жителите на Пчеларово. Председателят на читалище,,Иван Буюклиев 1926""д-р Ваня Михалева се зае и този път да организира актива баби и с огромното съдействие на дългогодишната учителка, Гюлтен Расим, позната на всички в общината като заслужил учител с богат опит и разбира се огромната помощ на всички живущи в селото, за да се отбележи Бабин ден.Празникът е посветен на здравето на децата,бабите-акушерки и родилките.

Освен многото и различни сценични изяви на известните пчеларовски баби ще присъстват и децата от група,,Пчелички"ДГ,,Знаме на мира"Черноочене .Мотото на събитието говори за целта и отговорността на всеки участник,,Да запазим обредите живи".

Програмата съдържа:

,,Бабин ден"в читалище,,Иван Буюклиев1926г." :възстановка на ,,Бабин ден" ;гостуват децага от група,,Пчелички" ДГ,Знаме на мира"Черноочене с песни ,стихове,хоро,,въртележка" ;хумористична постановка ,,баба и компютър.."

Това споделиха за Кърджали бг вести организаторите на проявата.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини