Събираемостта на местните данъци и такси в Община Кърджали е над средната за страната

Събираемостта на местните данъци и такси за изминалата 2023 г.в Община Кърджали е над средната за страната.Процентното съотношение е 74,6 на сто.Това съобщи за Кърджали бг вести зам.-кметът Тунджай Шукрю.той поясни,че недоборите се събират от частен съдебен изпълнител.

В Община Кърджали започна данъчната кампания за тази година, като през нея местните налози остават без промяна, каза за БТА  Тунджай Шюкрю. 

"Например за патентния данък изпълнението е почти на 99 процента. За данък имоти е приблизително 87 процента, за данък МПС приблизително 75 процента и за такса смет - около 78 процента", каза заместник-кметът. По думите му очакванията са и през настоящата тенденцията да се запази и от различните налози в хазната да постъпят над 16 млн. лева. Най-голямо перо от тях е такса смет, от която планираните постъпления са приблизително 6,6 млн. лв. Очакваните приходи от данъка при придобиване на имущество са 4 млн. лв., от данъка върху превозните средства - 3,8 млн. лв., от данъка върху недвижимите имоти – над 2 млн. лв., по 100 000 лв. от данък таксиметров превоз и патентен данък и близо 65 000 лв. от туристически данък.

Тунджай Шюкрю подчерта, че кърджалийци са изрядни данъкоплатци, но допълни, че не липсват и недобросъвестни, за които общинската администрация като крайна мярка прибягва до услугите на частен съдебен изпълнител. За 2023 г. на съдия-изпълнител са дадени общо 738 физически и юридически лица.

Заместник-кметът припомни и сроковете на данъчната кампания - заплащане на първа вноска до края на юни, след което по нея започват да се трупат лихви. Срокът за заплащане на втората вноска е края на октомври, след което по нея също започват да се трупат лихви. Ако и двете вноски бъдат заплатени еднократно до края на април, се ползва 5 процента отстъпка, уточни Тунджай Шюкрю.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини