Ще ремонтираме Страйкъри и ще строим инфраструктура за 6 млрд. евро за бързо развръщане на съюзни войски

Тодор Тагарев все още не е освободил експерта, обвинен за гафа с поканите на Богоявление

България става регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини "Страйкър". Правителството е готово да инвестира 6 млрд. евро в пътна и железопътна инфраструктура, за да може да има бързо развръщане на съюзни войски на нашата територия.

Това съобщи пред bTV министърът на отбраната Тодор Тагарев, който се завърна от петдневно посещение в САЩ. Министърът заяви, че е обсъждал с партньорите ни как да осигурим необходимата инфраструктура като страна домакин и как Щатите биха могли да ни помогнат да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането ѝ. Той уточни, че такива програми има по линия на НАТО и по линия на ЕС.

Тагарев допълни, че има планове всички бойни групи от източния фланг на НАТО да нараснат до бригадни бойни групи – до около 5000. За момента по този план няма ясен график. Когато има условия, тогава ще се случи, каза той.

По време на посещението му е било обсъдено и подписано споразумение за стартиране на противоминната група в Черно море и как тя е отворена към принос на съюзници.

По повод предстоящите 6 млрд. евро инвестиции в пътна и железопътна инфраструктура Тагарев обясни:

"Инфраструктура означава пътища и железопътни линии с капацитет да осигурят бързо развръщане на съюзни войски на нашата територия. Това означава тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове - инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници. Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната".

По думите му разговорите текат отдавна, като България вече има "ясно оразмерени потребности" - с приемането на регионалните планове на срещата на върха във Вилнюс.

Министърът на отбраната каза още, че България става регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини "Страйкър" - част от сключения договор със САЩ. Единият от определените заводи за това ще е във Велико Търново.

"В халетата не са правени инвестиции от много години, трябва да ги направим удобни и приятни за работа и да съответстват на изискванията. Не е вярно, че българските "Страйкъри" са тройно по-скъпи. Това е теза на опозицията. Машините ще бъдат доставени от средата на 2025 г. до средата на 2028 г.", каза Тагарев.

Стана ясно и че министърът все още не е освободил експерта, обвинен за гафа с поканите за Богоявление.

В началото на месеца председателят на парламента Росен Желязков поиска писмено обяснение от ведомството заради липсата на покани за ритуала към председателите на парламентарните групи.

От МО реагираха, като обясниха, че "виновникът" за гафа е готов да си подаде оставка. Днес обаче Тагарев заяви, че все още не е подписал заявлението му за напускане. Министърът уточни, че първо иска да прегледа предишните протоколи, за да се увери, че пропускът действително е по вина на съответния експерт.

"Никога цялото Народно събрание не е било канено на подобни церемонии, но пропускът се дължи на техническа грешка", каза още той.

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини