Споразумение постигнаха браншовите организации в сектор “Тютюн” за ставките по ПНПТ

 Във връзка с предстоящ Консултативен съвет (КС) по тютюна към Министъра на земеделието и храните (МЗХ) на 16 януари 2024 г (вторник) от 14.00 часа, Председателите на браншовите организации от сектор “Тютюн” в България: “Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010” (НАТ-2010), “Съюз на производителите на ориенталски тютюн в България - СПОТ БГ” (СПОТ БГ) и “Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България” (НКТБ), се споразумяха за разпределение на единичните ставки по сортови групи тютюн по обновена интервенция Преходна национална помощ за тютюн (ПНПТ), Кампания 2023. Предстои утвърждаване на ставките по време на заседанието.

    На предварителна работна среща с Министър Вътев и експертен екип от аграрното ведомство, браншовиците представиха нотариално заверено Споразумение за начина на разпределение на бюджета от 71 милиона лева, подкрепено с пълен консенсус от трите представителни браншови организации в сектора. Споразумението дава превес на най-малките тютюнопроизводители, които са близо 80% от общо 8 295 кандидати - потенциални бенефициенти по интервенцията. През следващите Кампании на настоящият програмен период (2023 – 2027), а именно: 2024, 2025, 2026, 2027, процентното съотношение между единичните ставки по сортови групи тютюн се запазва до края на периода.

        Министъра даде висока оценка на усилията от страна на браншовите организации и адмирира примера на обединение в цял един сектор, постигнал работеща в полза на тютюнопроизводителите законова нормативна уредба с ясни и предвидими правила за функционирането на бранша.  

Цветан Филев

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини