Десетки дела срещу шивашката фирма „Артекс България”в Кърджали от ощетени работници,шивачките излизат на протест

  Десетки дела са образувани срещу шивашката фирма „Ареткс България”от ощетени работници,претендиращи за неизплатени заплати.Само от началото на месеца техният брой в Районния съд в Кърджали е 47.Шивачките претендират за неизплатени възнаграждения за месеците май,юни и отчасти юли 2023 г.,когато част от тях са напуснали фирмата.Претенции има и за неизплатени отпуски.

   Ф.С.М.осъди този месец „Артекс България” да й изплати сумата от 2108,82 лв за трудови възнаграждения и още 320,48 лева за неползвани отпуски.Фирмата ще трябва да покрие и разноските й по делото възлизащи на 1000 лева.

 Н.Д.М.пък притендира за  2045,00 лева от трудови възнаграждения за два месеца и половина.Съдът присъди и 291,02 лв обещетение за неползвани отпуски.

  Освен пред Темида,работниците си търсят правата и организирайки протест.Те се надяват да обърнат внимание на обществеността и институциите към проблемите си.

Както Кърджали бг вести писа шивашката фирма „Артекс България”ЕООД има натрупани 1 274 000 лева задължения и миналата година отправи молба до Окръжен съд в Кърджали да открие производство по несъстоятелност. Фирмата дължи на банки 385 000 лева и на работниците си 287 000 лева. Срещу нея има десетки заведени дела за неизплатени трудови възнаграждения на персонала в Районен съд Кърджали.Дела има и от доставчици.

  „Артекс България” е създадена през 1996 г.и е специализирана в производство и експорт на текстилни изделия ,шити на ишлеме за чужди възложители. От септември 2013 г. едноличен собственик на капитала е „К.А.В.Е.-С”.

 Липсата на плащания по изпълнени от дружеството поръчки е довело до забавяне на работни заплати към персонала. Извършена е проверка от Инспекцията по труда,която е предписала разплащането с работниците да стане до 18 юли м.г. Фирмата дължи по две и повече възнаграждения.Образувано е изпълнително дело пред публичен изпълнител.

 Окръжен съд в Кърджали отказа да открие производство по несъстоятелност.Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини