Управляващите отчетоха успехи, а опозицията не спести критики в първия пленарен ден за 2024 г.

Без изненади в посланията на политическите сили започна новия парламентарен сезон на Народното събрание. Партиите от управляващото мнозинство - ГЕРБ, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС препотвърдиха ангажиментите си за осъществяване на съдебна реформа, попълване на регулаторите и продължаване на усилията за приемането на България в Шенген по суша и в Еврозоната, докато опозицията в лицето на „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ разкритикува властта във всички аспекти, които тя отчете като свой успех.

Обобщение на декларациите на всички парламентарни групи вижте тук:

ГЕРБ настоява слобката да бъде наричана коалиция

В първата си декларация за новата година ГЕРБ отчете успехите, постигнати от правителството и парламента като приемането на бюджета за 2024 г. в рамките на законовия срок и приемането на промените в Конституцията, и ги определи като добра основа за стабилизация на политическия, икономическия и обществен живот в страната.

Приоритетите за новата пленарна сесия бяха представени не от председателя на парламентарната група Десислава Атанасова, която винаги досега е изпълнява тази задача, а от заместника ѝ - Теменужка Петкова. Това може да счита като знак, че именно Петкова ще наследи Атанасова на председателския пост, ако последната бъде избрана за конституционен съдия.

Петкова многократно подчерта, че основна цел на ГЕРБ е била възвръщането на политическата стабилност и нормалното функциониране на държава, но отбеляза, че това са само основите, от които едно управление може да се позиционира като успешно и трябва да бъде надградено с ефективни действия, компетентни решения и генериране на обществено доверие. Тя посочи, че в следващата сесия парламента трябва да продължи с усилията си по изпълняването на мерките по Плана за възстановяване и устойчивост, с приемането на страната в Шенген и по суша, попълването на регулаторите и преодоляването на изоставането от политическата криза до края на тази година.

Основен акцент в речта на Петкова бе съдбата на правителството. Според ГЕРБ трябва да се преосмисли „потенциала за пълен управленски мандат на управляващото мнозинство“ като от името на парламентарната група тя препотвърди на ангажиментите на ГЕРБ, поети в началото на този парламент. Обърна внимание, че въпроси като този с кой мандат да се състави управлението вече не поражда „политическа алергия, нито тежки дискусии“ и намекна, че това може би е знак, че трябва да бъде подписано коалиционно споразумение, за да се повиши доверието на обществото в управлението.
„Надявам се, че ротацията ще бъде повод за нормализиране и на тази част от политическото говорене и ще ни даде възможност да наричаме нещата с истинските им имена“, заяви Петкова. До момента всички формации в мнозинството избягваха да се наричат коалиция, като вместо това бяха използвани думите като „сглобка“ и „некоалиция“.

„Продължаваме промяната - Демократична България“: водещи са назначенията

Като водещи цели за през 2024 г. Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ посочи промени в институции и регулатори: Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за финансов надзор (КФН), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Съвета за електронни медии (СЕМ), службите за сигурност, назначения в обновената на хартия антикорупционна комисия, Съдебен съвет, Прокурорски съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет.

„Нашата задача е да започнем да връщаме на хората чувството за справедливост. И това трябва да започне с осезаеми стъпки още тази година“, обяви съпредседателят на парламентарната група.

Надявам се да вдигнем нивото и да покажем, че различията могат да бъдат обяснени в смислен дебат.
Кирил Петков, съпредседател на Продължаваме промяната

Като успехи на управлението досега „Продължаваме промяната - Демократична България“ отчете възможността за финансиране на проекти във всички общини, запазване на дефицита в бюджета под 3%, приемането на механизма за разследване на главния прокурор, приемането на текстове за промени в антикорупционната комисия, присъединяването на България към Шенген.

„Възраждане“: паметниците като акцент

За разлика от всички останали парламентарни групи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов не изброи нито един приоритет за работата на парламентарната група, но вместо това 15 минути говори за това как „една банда си позволява да поругава паметници и национални символи“. Даде за пример паметника на Шипка, за който партията разпространява невярна информация, както и бронзовият бюст на граф Игнатиев във Варна, който бе свален в нощта срещу 10 януари.

„Една банда самозвани маргинални антибългари си позволяват всекидневно да поругават националното достойнство на нашия народ, да лепят позор на нашите чела, да ни превръщат в нация за присмех сред всички останали, защото няма как да уважаваш един народ, който не уважава сам себе си и собствената си история“, посочи Костадинов.

По думите му управлението последните 4 години, независимо в какви колаборации, имало основна черта - „антибългаризъм и война с българския народ"

„Това волско търпение скоро ще свърши. Ние от „Възраждане“ няма да търпим“, закани се Костадинов и добави, че партията му няма да допусне войната срещу достойнството на българския народ да продължава.„България ще надживее всички мерзавци и еничари“, заключи той.

ДПС пое ангажимент да участва в завършването на съдебната реформа

Декларацията от името на ДПС беше представена от Йордан Цонев, вместо от председателя на парламентарната група Делян Пеевски. В нея партията пое ангажимент да участва в завършването на съдебната реформа, имайки предвид значителни промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които следват от промените в Конституцията от края на миналата година.

„Ние потвърждаваме нашия ангажиметн да участваме градивно в промените в законодателството, касаещи завършването на съдебната реформа“, бяха думите на Йордан Цонев.

Като водещи за ДПС цели той обяви: утвърждаване на евроатлантизма, повишаване на доходите и жизнения стандарт, създаване на условия и съдебната система да работи ефективно.

„Бъдете здрави, най-доброто наистина предстои“, завърши Йордан Цонев. Изказването му може да се смята за препратка към думи на Делян Пеевски от края на ноември. Тогава той каза, че „нищо не се е успокоило, най-хубавото предстои“, в оценка към бъдещето на управлението на кабинета „Денков - Габриел“.

Изказването придоби различни отенъци в контекста на събитията в ДПС: председателят Мустафа Кардайъ подаде оставка, почетният предсетдател Ахмед Доган обяви завръщането си в активната политика, Пеевски се кандидатира за председател, Доган се разтревожи ДПС да не стане корпоративна партия и предложи двама съпредседатели.

БСП: Единствените борци срещу паралелната държава

Очаквано декларацията на БСП, представена от лидера на социалистите Корнелия Нинова, бе изпълнена с критики към властта. По думите ѝ както и в предишната сесия на парламента, така и в новата мнозинството възнамерява да се занимава с разпределяне на порциите във властта и овладяването на държавата. Разкритикува остро решението на правителството да се съгласи с условията за Шенген, свързани с изпълняването на т.нар. дъблински споразумения.

„Да си кажем истината, унищожихте България като се съгласихте да приемете Шенген само по въздух и вода, потвърдихте, че България е втора ръка.", заяви Нинова и определи това като „национално предателство за България и унищаване на усилията на редица правителства.

Критики получиха и промените в Конституцията (в частта с въвеждането на двойно гражданство за минситри депутати), извършени в края на 2023 г., министърът на отбраната Тодор Тагарев, за чиято оставка БСП отдавна настоява, както политиката на правителството в сектор „енергетика“, за което опозицията внесе вот на недоверие, но той беше неуспешен.
„Останахме единствените, които да се борят със задкулисието и паралелната държава, която започна при Борисов и днес се разшири и обогати с „Продължаваме промяната - Демократична България“ и с подкрепата на ДПС“, подчерта Нинова.

На финала тя очерта приоритетите на БСП: стабилна икономика, социална политика, справедливост, образование, здравеопазване, социална политика.

2024 трябва да бъде годината на разглобяване на сглобката в името на доброто на България.
Корнелия Нинова, лидер на БСП

„Има такъв народ“ с обиди и атаки към управляващите

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов посвети декларацията на обиди и атаки към управляващите.

„По-унизително, некомпетентно, неморално правителство не е имало в най-новата българска история“, заяви Тошко Йорданов. Представи защо не смята, че мнозинството между ГЕРБ, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС има какво да определя като успех:

В бюджета има дупка в приходната част от 2.4 млрд. лв., заяви Йорданов и нарече министъра на финансите Асен Василев рецидивист, който единствено прилага счетоводни хватки. Смята, че България не се е присъединила към Шенген, тъй като не е отпаднал контролът по сухопътните граници. За „Има такъв народ“ България не е готова да се присъедини към еврозоната заради високата инфлация. А промените в Конституцията били одобрявани единствено от прокарващите, а „унищожени от критики“ от професионалната общност и Венецианската комисия.

„Има такъв народ“ определи като „най-голямо дъно“ партията на Кирил Петков и Асен Василев: „Обвинявате инакомислещите, че са предатели и путинисти. „Продължаваме промяната“ така или иначе сте тръгнали към политическото бунище“, заяви Тошко Йорданов.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини