Как едно училище в Махалата на Кърджали се превърна в еталон за региона?

    Едно училище в Махалата на Кърджали се превърна в еталон за региона. В него цари ред и дисциплина. От Министерството на образованието и науката му връчват приз за училище без насилие и агресия. Децата са обхванати от много извънкласни форми. Годишно се включват в 4-5 образователни проекта.Това е основно училище „Пейо Яворов” в кв.”Боровец” в Кърджали.

     Директорката Елена Янева споделя,че тя и колективът от педагози са изправени пред два основни проблема: овладяването на официалния български език и присъствието в клас. По ирония на съдбата децата обичат най много предметът география , но и много пътуват с родителите си. Жителите от Махалата търсят препитание в чужбина и взимат със себе си децата си за да получават детски. Когато се върнат в Кърджали децата са забравили наученото, включително и българския език.

      За да направят обучението по привлекателно педагозите визуализират всичко. Във всяка учебна стая има поставен огромен телевизор над дъската. Видеобучението е ежедневие.  Децата се радват на извънкласните форми. С голямо желание участват в клуб „Компас”, в който разширяват знанията си по география. Всяка година се излъчва шампион по география.В училището си имат собствени охранители.Те са обхванати в клуб „Млад приятел на полицията”.Пазят публичните прояви на съучениците си. Изучават гражданско образование.”Млади барабанчици” предвождат празничните шествия.Документират ги от клуб по фотография „Щрак”.Има танцова трупа,вокална група „Орфееви чеда” ,два футболни отбора.Момичетата посещават клуб „Вкусно  и здравословно”,където придобиват готварски умения. Децата с удоволствие изработиха коледни сувенири за благотворителния базар.Събрани са над 500 лева.

      Директорката Елена Янева споделя,че нямат проблеми с дисциплината на децата. В училището има видеонаблюдение.За да се регламентира влизането на родители е монтирана домофонна видеоуредба. По нея близките на децата разговарят с преподавателя в класа и получават достъп. Нямаме проблем с децата,а с родителите. Те държат да са неразделни с малките ни възпитаници. Понякога се случва по цял ден да ги чакат да свършат занятия, споделя Елена Янева.

      В момента в ОУ”П.К.Яворов” се обучават 291 деца.Броят им е намалял след като с промени със закона основното образование е до 7 клас. Популярните курсове по шивачество сред момичетата е са отменени. В момента ги конкурират от ОУ”Св.св.Кирил и Методий”.

      Училището е ремонтирано основно през 2018 г.Обзаведено е с модерна училищна мебел.Чистотата  е безупречна.Условията за обучение-също.

     ОУ”П.К.Яворов” се включва в инициативите на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амелине” със седалище във Велико Търново.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини