100-хилядна армия на КНДР хвърлят Путин и Ким Чен Ун срещу Украйна. Кой как реагира у нас?

Предвид трудностите на руската армия в сраженията с украинците, вероятността за „намеса“ на Северна Корея вече е съвсем реална. КНДР има редица мотиви за това. Да припомним, че първите „лястовици“ относно „интереса“ на Пхенян към събитията в Украйна бяха публикации в европейските медии за възможността за изпращане на гастарбайтери в Донбас за неговото „възстановяване“. Но за работници или за военни всъщност става въпрос?

В настоящата ситуация такива „работници“ могат да се окажат нещо повече от строители – например добре обучени войници. Да не забравяме, че в КНДР срокът на военната служба е от три до четири години, а понякога и от шест до седем години, когато става въпрос за „специализация“ в някои специални части. През цялото това време с тях се провежда бойната подготовка. Използват се и като работници, когато се наложи. В края на краищата страната живее военизиран живот, намирайки се в състояние на „полугорещ“ конфликт с Южна Корея, Япония и Съединените щати.

Но да се върнем към „строителите“, които Ким Чен Ун е договорил с колегата си Владимир Путин. Пхенян ще има сериозни печалби от тжва, което Москва ще плати за военната помощ. Известно е, че спрямо Северна Корея са наложени международни санкции от 2006 г., но е известно също, че тя въобще не се съобразява с тях. Да припомним, че ООН ги наложи на КНДР заради ядрени опити, извършени през 2006 г. и отказ да спазва Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Ембаргото обаче не принуди Пхенян да се откаже от ядрения си статут. Напротив, през това време той само е увеличил средствата за доставка на своите ядрени оръжия и сега по-голямата част от територията на Съединените щати, считани за основен враг на КНДР, е мечтана цел. Нещо повече, налагането на западни санкции на Руската федерация за действията й в Украйна автоматично я сближава със Северна Корея, както вече се случи с Иран, което прави спазването им нереално. Неслучайно през юли тази година КНДР публично призна Луганската и Донецката народни републики. Това отвори вратата за Пхенян да сключи „отделни“ отбранителни сделки с тях, без да излага Москва, която формално твърди, че спазва санкциите на ООН срещу нея.Неслучайно през последните дни на Запад се заговори, че Пхенян може да помогне много по-сериозно на Москва в украинския конфликт не само с ракети и снаряди. New York Times вече съобщи, цитирайки източници от разузнаването, че Русия купува „милиони южнокорейски артилерийски снаряди и ракети“. Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в Британския кралски институт за военни изследвания, заяви: „Руснаците изчерпват запасите си от 152 mm и 122 mm снаряди и търсят доставки отвсякъде, където е възможно. Северна Корея се отзова охотно“.

На свой ред експертът по сигурността в Източна Азия и автор на книгата „Неподвижен обект: 70 години война на Северна Корея с американската сила“ А.Б. Ейбрамс предположи: „Тъй като Северна Корея наскоро изстреля нов клас балистични и крилати ракети, Русия може да ги придобие, тъй като такива оръжия бързо се изразходват в Украйна.“ Което според него „проправя пътя за засилено сътрудничество в областта на отбраната с нейните партньори по сигурността като Беларус“.

Нещо повече, споменатият по-горе експерт Д. Уотлинг смята, че сътрудничеството на Москва с Пхенян в тази област вече се разширява на практика.

И тук идваме до главното: Вече е сигурно, че руската страна преговаря за изпращането на 50 до 100 хиляди севернокорейски военни на фронта срещу Украйна. Вече се споменава, че те ще се появят първо в Донбас. Според сръбския експерт Орхан Драгаш, директор на Института за международна сигурност в Белград, подобно споразумение между Москва и Пхенян вече е реалност. Става дума за „размяна на севернокорейски войници за участие във военните действия в Украйна“ срещу „внос на руски зърно и гориво“.

Според него това е силно желяна сделка от Кремъл.Бившият американски генерал Бен Ходжис също е съгласен с него, отбелязвайки, че „Русия наистина може да използва севернокорейската армия в Украйна в най-скоро време, което би било много по-евтино от набирането на наемници“. За да се предотврати подобен сценарий, той предложи „да се увеличи дипломатическия натиск от международната общност върху Северна Корея“.

Въпреки това обаче, нахлуването на севернокорейска армия в окупираните украински територии става все по-реално. В КНДР има огромни трудности с изхранването на населението и издръжката на 100 хиляди военнослужещи от руския бюджет би било голямо облекчение за Ким Чен Ун. Москва от своя страна няма да се претовари с този разход, защото средната заплата в Северна Корея е 47 долара...

Нито той, нито Путин се интересуват от мнението на останалия свят – доказват го постоянно. Това е присъщо на диктаторските режими. Да припомним, че през юли 2023 г. руският военен министър Сергей Шойгу бе на посещение в Северна Корея, където обяви, че е постигнал „чудесни договорки“ с военното и партийното ръководство на КНДР.

Включването на многохилядна северно-корейска армия във войната на Русия срещу Украйна ще предизвика реакции и в България. Всеки нормален гражданин ще осъди подобна ескалация, но пропутинските среди ще изпаднат във възторг. За тях Кремъл и Пхенян все повече се превръщат в желана заплаха за „неправилния“ цивилизационен избор на България да се развива в посока Европа и демократичния свят. АндрейРайчевци и останалите ще обявят, че САЩ, ЕС и НАТО са предизвикали Северна Корея да се намеси и Путин не е имал друг вариант да изпълни "освободителната си мисия". Президентът Румен Радев пък ще повтори своята теза, че Украйна трябва да седне да преговяра с Русия и да приеме условията на Путин, защото това все пак ще е някакъв мир. Очаквайте тези опорки още от утре. 

Източник: frognews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини