Антонина Желязкова: Доган тласна ДПС към корпоративност и подчиненост

Интервюто е препубликувано от "Маргиналия".

Госпожо Желязкова, в изявлението си от 3 януари почетният председател Ахмед Доган посочва, че ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена партийна организация". Той казва още, че "политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество". Според вас, какъв е контекстът и подтекстът на тези думи?

- Не обичам и отказвам да анализирам официозни политически слова. В моята професия е важен диалогът на живо и насаме, или включено наблюдение на конкретни действия и събития. Тогава е възможно да бъде направен анализ на същинския подтекст или контекст, близък до истината. Анализът на официалното политическото говорене за мен е загуба на време чрез свободни интерпретации, които често са далеч от същността на онова, което предстои да се случи.



 

Все пак си мисля, като съвременник на последните 40 години, че самият почетен председател на ДПС тласна своите привърженици и активни членове, не дълго след създаването на Движението, по обективни и субективни причини, към корпоративност, платеност, безгранична овластеност по места и безкритична подчиненост.

Сега, вероятно, председателят иска да изчисти опорочения си образ, да се защити лично пред хората, които го подкрепят, като внушава, че той се е движил до границата на допустимото. А сега тя е прекрачена.


Новата посока, която предлага, е да бъде спрян процесът на феодализация, чиновническа корупция и високомерно отношение към реалните проблеми и необходимости на сънародниците. Освен това би искал да предложи варианти, чрез които да се спаси електоралната подкрепа за Движението.

Нека припомня, че през последните 10 години гласоподавателите на ДПС намаляха със 100 хиляди (според някои статистици и наблюдатели), а според мен с около 200 хиляди, от всички общности на територията на България, работещи в Европа, и от прогонените поради насилията над тях през 80-те години.

Но това са интерпретации върху прочетеното, на изследователски език би могло да се нарече частичен контент анализ, което според моите критерии може да бъде само един малък елемент от разбирането и прогнозирането.

Очакваше се Делян Пеевски, човекът, чието име се свързва с корупционни афери и е в списъка "Магнитски", да бъде обявен на предстоящата национална конференция на Движението за лидер. Това очевидно няма да се случи, тъй като Доган предлага в ДПС да има съпредседатели г-н Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров. Дали е симптом на начало на дистанциране от председателя на парламентарната група на ДПС?

- Струва ми се, че Доган просто имаше време да дообмисли новите си идеи, за да разбере, че лишаването на ДПС от изградения образ на "турска" партия, на нещо собствено малцинствено, което да защитава правата на турците и помаците, ще доведе до нов спад на подкрепата за Движението. Отново имаме разминаване на анализаторите. Аз преброявам хипотетичния спад на около нови 100 хиляди, други специалисти на значително по-малко (под 50 хиляди).

В този смисъл не мисля, че има дистанциране от Пеевски. Той е много необходим на Движението, защото работи активно сред ромите в няколко общини, а и сред помаците в районите на Благоевград и Гоце Делчевско.

Не бих се учудила, ако в период на активни предизборни дейности, следващият път да наричаме Пеевски "цигански барон".


Сега се добавя и личността на Джевдет Чакъров, който от дълги години е уважаван лекар и политик, гордост за турската общност. Такъв впрочем е и Хасан Адемов. Чакъров е изключително диалогичен и ще успокои страстите в Източните Родопи, вероятно и в Делиормана.


[Енигмата ДПС. Ново начало или начало на края?]
Енигмата ДПС. Ново начало или начало на края?

Предполагам, че това ще заглади бунтовните нагласи и на нашите изселници в Турция, които отдавна трупат критики и негативи срещу управлението на ДПС, но отиват, скърцайки със зъби до урните, само заради сигурността на своите близки в България.

Разбира се, никак не приемам с лекота хумора на Доган, че "два остри камъка брашно не мелят". Чакъров е интелигентен и мек човек, който може лесно да бъде изтласкан и дори прегазен от агресивния Пеевски. Това може да отвори нови фронтове за разцепление на Движението, вместо да изглади недоволството и да консолидира симпатизантите.

Мнозина смятат, че Ахмед Доган не може да си позволи да сложи начело на партията изцяло българин. Вярно ли е това? Вие сте изключителен експерт на малцинствата, смятате ли за различни електоратите от Делиормана и Източните Родопи?

- Да. Различни са.

Макрообществото в България (поради незнание и предразсъдъци) приема всички турци и мюсюлмани като едно цяло, а те имат своите културно-исторически специфики и общностни различия дори в самочувствието.

Да не забравяме, че сред мюсюлманите има между 70 или 90 хиляди алиани/бекташи, които имат различен поглед към света. Има значение и как преди векове техните прадеди са мигрирали към българските земи. Идвали са от различни краища на османската империя, с различни назначения, а някои от тях са били интернирани наказателно при нас, за да бъдат отдалечени от сърцето на Империята. Всичко това е било много отдавна, преди векове, но особеностите на първично и генетично ниво се запазват.

В Делиормана турците имат по-високо самочувствие - едно е прадедите ти да са родени в Шумен или Разград, или пък да са от Руен и Бургас, друго е прадедите ти да са от Кърджали.

Крайно време е да възприемаме нашите сънародници като индивидуалности и пъстри регионални общности, а не като електорална подчинена маса.


Специфики има и между селата, дори във възприятията им едни към други. Чувала съм не веднъж реплики: "Защо не останеш за нощувка при нас в ниското, а ще ходиш на конак при онези дивите от високото село."

Това впрочем е валидно и за българските регионални общности и специфики.

В България са правени много опити, за да се унифицират и приравнят турците и помаците, за да бъдат управлявани и асимилирани по-лесно. Безуспешно.

Търси ли Ахмед Доган ново място в центъра на политическия български живот, извън етническата му част?

- ДПС има своето място в политическия живот на България. Никога не са имали против това, да се разширят етнически, стига това да не замъгли и да не изтласка в ъгъла същностното за традиционния привърженик на ДПС.

Кои са адресатите на изявлението на създателя на Движението за права и свободи - Турция? Русия? САЩ?

- ДПС съвършено ясно и твърдо отстояват своите евроатлантически привързаности.

Турция естествено е винаги в техните мисли и съображения, защото (вече писахме по тази тема) това е Майката Родина - Anavatan, която ги подкрепя, когато са в беда.

Не коментирам Русия. От две години насам тази кървава и зла империя не съществува за мен.

Дневник

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Потискан
    8 -1
    19:09, 6 яну 2024
    Рядко умен човек, истинска,благородна българка, познавач номер едно на малцинствената психология и държавнически обективна за настояще и с прогнози за бъдещето в това национално отговорно поле.Добре,че я има. Тя много, много е необходима и в бъдеще на Майка България. Пожелавам от сърце здраве и да продължи с честните "снимки" на малцинствените проблеми в нашата Родина БЪЛГАРИЯ!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини