Отнеха радостта на малките кърджалийчета, повредиха далекогледа на Чапловата колония на Арда

Изображение 1 от 4

     Вандали отнеха радостта на малките кърджалийчета,като повредиха далекогледа на Чапловата колония в Арда. В търсене на монетен апарат е прекъснато захранването на уреда и той в момента е неизползваем.Далекогледът бе поставен на Новия мост през октомври 2023 г.Децата минавайки пеша по него с удоволствие се спираха да гледат водолюбивите птици.Сега вече това е невъзможно.

    Единствената на Балканския полуостров и в Европа Чаплова колони, която се намира в урбанизирана градска територия, е в Кърджали. В нея гнездят пет вида чаплови птици, някои от които застрашени, и над 45 вида водолюбиви. 

    Тези дни, в които чаплите от колонията все още не са се завърнали от юг, атракция са лебедите, коитоса в очакване на потомство и ще мътят яйца в гнездото си до новия мост над Арда.

    Чапловата колония не е защитена територия и към този момент не носи приходи или дивиденти на стопанина си – община Кърджали. Не само това, но е и осеяна с боклуци – и битови, и строителни.

    Всъщност колонията е уникална и заслужава  регулиране на статута й, дейности, които да я облагородят и съживят, дългосрочна визия за съществуването й, за да се превърне в бижу на града ни.

    "Тя затова е уникална, защото се намира като оазис в центъра на града, а не в дива територия. Повечето такъв тип чаплови колонии се намират около Бургас, Варна, около делтата на Дунав, делтата на Марица. Те са крайбрежни, а тази се намира в доста във вътрешността на страната", обясни експертът по биоразнообразие във Фондация "По-диви Родопи" Христо Христов.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини