Областният информационен център-Кърджали приключва успешно проект,увеличава се интересът на бизнеса

Областният информационен център в Кърджали приключва успешно проект.Наблюдава се засилен интерес,не само на общините ,но и на бизнеса.Проектът е под наслов:

„Областен информационен център-Кърджали-продължаваме заедно“, финансиран по програма “Добро управление“ чрез Европейския социален фонд ЕСФ. Проектът бе изпълняван в продължение на 2 години-2022 и 2023г. и общата му стойност е 268 499.00 BGN.Този проект е своеобразно продължение на приключилите  два проекта през изминалите вече 12 години от съществуването на мрежата от Областни Информационни центрове ОИЦ.

Общата цел на проекта "Областен информационен център в град Кърджали - продължаваме заедно" е чрез дейността на ОИЦ-Кърджали да се надгради познаваемостта сред жителите на Област Кърджали за кохезионната политика на Европейския съюз, възможностите за финансиране и постигнатите резултати по проекти, съ-финансирани от фондовете на ЕС, както и да се подпомогне прилагането на интегрирания подход в страната. Конкретните цели на проекта са свързани с популяризирането на тези възможностите, повишаване прозрачността и на общественото доверието към процесите на изпълнение и управление на програми.

В дейността на ОИЦ - Кърджали водеща роля има прилагането на принципите на партньорство, насърчаване на равенството между мъжете и жените и недопускане на дискриминация, както и устойчиво развитие.

През двугодишния период на изпълнение на настоящия проект са реализирани 34 информационни събития в 7-те общини на Област Кърджали и 2 национални инициативи. За отиващата си вече 2023г данните  са съответно 17 събития и една национална инициатива.Тази година нейната тема беше Европейската година на уменията.Информационното събитие се проведе в ОДК-Кърджали с участието на представители на общината, Общинския детски комплекс, Регионалното управление на образованието, представители на бизнеса и неправителствения сектор. Целта на своеобразната кръгла маса бе да се споделят идеи как средствата по оперативните програми на Европейския съюз да достигат до реалните си бенефициенти по отношение на ученето през целия живот, квалификацията и преквалификацията на работници и служители, подобряване на образователната инфраструктура, усъвършенстване на връзката образование-бизнес, което да оптимизира и повиши конкурентноспособността на компетенциите.

През настоящата година посетителите в офиса на ОИЦ,които са отправили своите въпроси, свързани с отделни процедури по ЕСИФ са308,от които  159 мъже и  149 жени,  а присъствалите на информационните  събития са 165. Общо събитията са 17, като към тях има още 4 събития онлайн.

Постъпилите въпроси са 293 – дадени отговори.

Новото в дейността на Областния информационен център-Кърджали е реалното участие на експертите в Регионалните съвети за развитие, съответно в звената за медиация и звено за публични консултации към Южен Централен Районвъв връзка с прилагането на интегриран териториален подход в България през периода 2021 г.-2027 г. и изпълнението на интегрирани териториални инвестиции. Вече стартира работата на звеното за медиация.

-база данни на заинтересовани страни във връзка с подхода ИТИ

-анкета, която обхваща заинтересованите от подхода ИТИ страни

-разяснителни срещи в общините на област Кърджали

-доклад от дейността

За съжаление на първи етап е подадена 1 комбинирана концепция на община Кърджали съвместно с община Момчилград

Според индикативната годишна работна програма на ПРР се очаква през първо-второто тримесечие на 2024г. да стартира процедурата по приоритетна ос2– „Подкрепа за интегрирано градско развитие в 40 градски общини, където попада и община Кърджали, както и останалите общини от област Кърджали, дефинирани като селски , съгласно Споразумението за партньорство.

За повишаване информираността на целевите групи са подготвени и отпечатани 4 вида информационни дипляни, презентиращи дейността на центъра и възможности за финансиране.  2 от настоящите дипляни са свързани с Оперативните програми и две с Интегрирания териториален подход.

По проекта  продължи излъчването на радиопредавания в поредица "Европа и ние" по Общинско радио Кърджали, чрез които слушателите ще продължат да получават информация за възможностите за финансиране по програми в България, финансирани от ЕСИФ и фондове на ЕС, изпълнявани със споделено управление, както и политиките на ЕС. В рамките на проекта ще бяха подготвени и излъчени 6 радиопредавания, като за настоящата година те са съответно 3.

Другата новост в дейността на ОИЦ е следствие отрешение на МС, влязло в сила от 15.09.2023 за определяне на ОИЦ за звена за „Обслужване на едно гише“. В тази връзка ОИЦ са определени за структури за обслужване на едно гише за осигуряване на консултации и информация по всички въпроси, свързани с процеса на обновяване при предприемане на мерки за повишаване на енергийната ефективност в изпълнение на Реформа C4.R5: „Обслужване на едно гише“, включена в компонент № 4 „Нисковъглеродна икономика“ от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Към момента е активна процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап II“, според коятобезвъзмездната помощ е в размер на до 80%, Сдружението на собственицитеследва да осигурисамоучастието си в настоящата процедура чрез собствен финансов ресусрс в размер на 20% от стойността на допустимитеразходи по проекта.
 
   СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ ЗА 2023 ГОДИНА
На територията на област Кърджали през 2023г. са сключени 104 договора по програмите в обхвата на кохезионната политика на ЕС. Общата стойност на тези договори е 49 279 016.38 лв., а бенефициентите по тези договори са 67 на брой. По общини най-голям е делът на областния град с 23 сключени договора на стойност 19 319331лв. Основен интерес имаше към програмата за развитие на селските райони и отделни мерки,финансиране чрез МИГ,а именно“ Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности „ както отделни процедури към ПВУ, например  Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията и другата: Технологична модернизация, където бизнесът демонстрира своята активност.
 
Дора Христова,директор на ОИЦ-Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини