Мерките за излизане от кризата дават резултат

Мерките за извеждане на глобалната икономика от кризата дават резултат.

Това бе общото мнение на завършилата вчера в канадското арктическо градче Икалуит среща на министрите на финансите и на ръководителите на централните банки на страните от Г-7 (Канада, САЩ, Великобритания, Япония, Италия, Франция и Германия), предаде ИТАР-ТАСС.

Обсъдена бе необходимостта от регулиране на дейността на финансовите институти, увеличаването на капитала на Световната банка и дългосрочната помощ на Хаити, пострадало от катастрофалното земетресение, съобщи на заключителната пресконференция канадският финансов министър Джеймс Флахърти.

Процесът на възстановяване на икономиката след кризата още не се е утвърдил, но вече има "положителни признаци", че най-лошото е минало, каза той.

Страните от Г-7 планират да опростят дълговете на Хаити към тях и смятат да приканят други международни кредитори да последват примера им, каза Флахърти, предаде Би Би Си.

На Хаити, която и преди земетресението бе една от най-бедните страни в западното полукълбо, през 2009 г. вече й бяха опростени на двустранна и многостранна основа дългове, възлизащи на 1,2 милиарда долара.

Макар че е трудно да бъдат получени точни данни, смята се, че всъщност дълговете на Хаити към Г-7 са доста малки. Най-големи кредитори на карибската страна са Венецуела и Тайван.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини