ДПС - генератор на стабилност или генератор на напрежение в Източните Родопи

Ще се превърне ли ДПС от генератор на стабилност в генератор на напрежение в Източните Родопи. Ще съумее ли местния актив да се отвори към приемането на представители на други етнически и религиозни общности извън турската. Ще преглътнат ли консерваторите в Кърджалийско лидерството на Делян Пеевски?Тези и много други въпроси си задават анализаторите на политическия живот в страната. Кърджалийско все още е считано за Бастиона на Доган. Така и не се отвори през годините за приемането на етнически българи от региона. Тук хора с български имена се допускат,но те трябва да са мюсюлмани. Понятието гражданска квота в листите е непознато. Включените в тях било то за депутати или съветници задължително трябва да са партийни членове.

  В Кърджалийско ДПС затвърди хегемонията на местните избори със слогана „Време е за ново начало”.Сред младите либерали то включва отварянето на партийните структури за хора с български имена.Включително и в ръководството на партията.Това е пътят към утвърждаването й като национална сила,готова да излъчи и премиер на страната.Консерваторите са на противоположното мнение.Под влияние и на изселнически структури в Турция,те са за запазване на статуквото.Смятат за успех разширяването на връзките с Анкара,постигнати от бившия председател Мустафа Карадайъ.

  Именно връзките с Анкара са в основата на Синдрома „Лютфи Местан”,който все още рецидивира в ДПС.От своя страна Соколът иска неговата чета да е свързана преимуществено с Брюксел и либерализма.

  Международната обстановка поставя авторитета на ДПС на изпитание.Войната в Ивицата Газа раздели света.Изтокът симпатизира на палестинците,Запада на израелците.Официална Анкара не пести критики към Тел Авив.В същото време готвеният за председател на ДПС Делян Пеевски подкрепи реакцията на Израел спрямо нападението на исламистката организация „Хамас”.

 Това не може да не се отрази върху настроенията сред широката членска маса.Консервативните кърджалийци,реагират различно от останалите турци ,подкрепящи ДПС.Според етнолога д-р Антонина Желязкова в анализ публикуван в „Дневник”:

„Доста по-различна е ситуацията в Източните Родопи. Там лоялността на стари и млади е по-силно разколебана. Хората си искат ДПС етнически монолитно и оглавявано от турчин (евентуално помак). Вероятно броят на хората, които ще напуснат или ще откажат подкрепата си за новото ДПС, ще бъдат чувствително повече. Сред респондентите, които лоялно са работили години на ред за ДПС, се правят и бунтовни хипотези, че е възможно да се отцепи някаква част от тях и да създаде нова турска партия”.

  Анкета на сайта Кърджали бг вести сочи,че с макар и крехко мнозинство кърджалийци предпочитат Пеевски да не оглавява ДПС на конференцията.Мнозина приемат,че той ще генерира стабилност в партията и ще сложи край на противопоставянето на Севера на Юга в ръководството.Много са обаче и тези,които са запазване на статуквото.Практиката показва,че гласът на консерваторите в Кърджалийско винаги е бил много силен в партийните редици.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    2 0
    16:45, 14 дек 2023
    Етническите турци, турците в България,турците -хората на труда, турците обичащи своята Родина българия и всичко българско са безценен капитал за стабилност и мирно съвместно съжителство!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини