Удължават срока за изплащане от Община Кърджали на заема към държавата от 6 млн.лв.с една година

  Днес общинските съветници  гласуваха решение с което се удължава срока за изплащане на заема към Републиканския бюджет от 6 млн.лв.поради затруднения.Предстоят плащания на Общината по големи проекти,в които тя е задължена да осигури съфинансиране.Затова и градоначалника Ерол Мюмюн предлага на общинските съветници следното решение:

Об С дава съгласие за удължаване с една година срока на възстановяване на получения временен безлихвен заем от Централния бюджет на Република България в размер на 6 000 000 лева /шест милиона лева/. II. Възлага и делегира права на кмета на община Кърджали, на основание чл. 103, ал. 4 от ЗПФ, да подготви и отправи мотивирано искане до Министъра на финансите за удължаване срока за възстановяване на заема съгласно т. I от настоящето решение.

 Ще припомним,че с писмо изх.№ 08-00-2940 от 21.12.2022 г. на Министерство на финансите (МФ) на Община Кърджали е отпуснат безлихвен заем, на основание чл.103, ал.1 и ал.5 от Закона за публичните финанси /ЗПФ/. Размерът на заема е 6 000 000,00 лв. /шест милиона лева/, със срок на погасяване - 15.12.2023 г. Заемът е предоставен след депозирано в МФ искане от кмета на община Кърджали, на основание Решение № 265/ 25.11.2022 г. на Общински съвет - Кърджали. Целта бе със средствата от временния безлихвен заем да се погасят просрочени задължения към доставчици и да се разплати собствения принос/ съфинансирането по различни проекти с национално и европейско финансиране. Предоставеният по реда на чл.103, ал.1 и ал.5 от ЗПФ заем от МФ е използван частично.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини