Доц.д-р Фахри Идриз: Околовръстният път на Кърджали може да се изгради само чрез публично-частно партньорство!

          През последните няколко години се забелязва изместване на пазарният подход към по- регулирани пазари. Но както не можем да спрем растежа на едно дърво, така и пазара не търпи регулации. Липсата на пазарна икономика или регулирането му, води до нейното осакатяване. Пазарният подход е в основата на съвременната икономика. Практиката в развитите страни ни показва, че публично частното партньорство е в основата на техните успехи. Аз не вярвам, че в обозримо бъдеще това би могло да се промени.Наясно сме, че пазарният подход, както един жив организъм, преминава през своите метаморфози в търсене на най-добрият баланс и хармония.

  Кризата, която разтърси света през последните години и обослови финансово - икономическия колапс, насочи вниманието към провалите на взаимодействието между държавите и на повърхността кристализира нуждата от обединяване на частният капитал със своите експертни решения с държавните и общински капитали и техните експерти.

        Социално – икономическите проблеми по-лесно биха намерили  решение, тъй като с обединени усилия на бизнеса, държавата и общините могат успешно да се преодолеят трудностите, които пречат за по-качествени публични услуги.

         Публично частното партньорство се явява като мотиватор и обучаващ инструментариум на всички участници в него.

        Анализът на постиженията на публично частното партньорство в страните, където той е навлязъл, показва по-високи резултати, нивата на ефективност са се увеличили, нивата на ефикасност в изпълнените общи проекти са преминали на много високо равнище, а това води до по-качествени публични услуги.Всички ние ,в страни с трудно развиващи се икономики, в трудно развиващи се общини с високи нива на задлъжнялост каквато е България и Кърджали, имаме остра нужда от подобно обединяване за решаване на проблемите с некачествени или липсващи услуги за обществеността. В община Кърджали има необходимост от черпене на опит от общини, които ползват такива. Имаме нужда повече от всякога от отлично заимстване с такива световни и европейски практики за  по-бързо решаване на финансово-икономическите проблеми, които са в основата на всички социални недоволства и на всички човешки нещастия.

        Нашите потребности с всеки изминат ден нарастват и от тук изискванията ни към публичните блага се увеличават.Ако до вчера не сме се интересували от разходването на нашите данъци, днес ние сме много по-чувствителни  в стремежа си за по-добър живот за нас.  ''Животът е днес и сега ” и за нашите бъдещи поколения, които един ден ще ни зададат тези въпроси за това, какво сме направили ние за  тях.

        Публично частното партньорство – като мотиватор за плащане на данъци.

        Публично частното партньорство увеличава събираемостта на данъците. Сто човека попитахме: Ако знаете как се харчат вашите данъци ще ги плащате ли? Отговорите бяха много положителни, че техните данъци ще се ползват за по-качествени услуги за построяване на тротоари, пътища , вело алеи, паркове и т.н. Като разбраха, че парите им ще се харчат целесъобразно и прозрачно, бяха готови дори да им се увеличи данъчната тежест.Но при непрозрачност обясняваха, че ще потърсят начини как да не ги платят.

Ето Ви още една потребност от публично частното партньорство .

       Публично частното партньорство е анализирано и анализите доказват нуждите от такива отношения между държавата, общината и бизнеса .Оценката за такива тристранни отношения е на много високи нива.Публично частното партньорство е с доказан ефект за подобряване на социално – икономическото развитие на регионите .Чрез публично частното партньорство се постигат изключително високи резултати, публично частното партньорство е отличното съотношение между вложени средства и очаквани резултати.”Целта оправдава средствата” в доставянето на публичните услуги.

Най- важното при сключени публично частни партньорства е, че публично частното партньорство служи за предоставяне на публични услуги в община Кърджали , но тази услуга се предоставя от бизнеса , а не от тромавата общинска администрация.Голяма част от общините в България, като община Кърджали, имат нужда да подменят остарялата система за публични услуги. Всеки един от нас се интересува от няколко неща когато трябва да плаща за дадена услуга -от цена, качество  и  продължителност. Общините не са конкурентоспособни и затова не стоят добре на пазара на услуги.

Публично частните партньорства  могат да отворят един прозорец за по-качествен живот.

Община Кърджали има много проблеми , които биха намерили решение със сключване на такива споразумения.Не само социални и икономически, но и териториални. Устройствените проблеми също биха намерили решение.Ако в една своя кауза обединиш колкото се може повече съмишленици, толкова по-бързо ще намериш решение.Община Кърджали има голям потенциал да развие туристическата си индустрия -със своите културно-исторически паметници, водните си басейни, чистият въздух /откакто не функционира ОЦК/, със своите биопродукти и минерални води, които все още не намират своите реализации поради липса на визия и дългосрочни решения за по-голяма стабилност. Никъде в нито един индустриален сектор не може да предложиш добри впечатления и чист въздух, и да увеличиш жизнения стандарт и благосъстояние на региони, така както в туристическия сектор.Странно е, че община като Кърджали със значителен потенциал за развитие на туристическа индустрия на своя територия е с несъздаден отдел за публично частното партньорство, дори няма обучени кадри, които да улеснят създаването на дълготрайни взаимоотношенията между общинска и частна инициатива.Публично частните партньорства  биха били гарант за по-прозрачно управление на всички услуги - като разходи за строителството и съответно тяхното ползване.Само по този прозрачен начин на създаване и употребата на публични блага ще се създаде по-стабилна в икономическо и финансово отношение община.Само по този начин ще има независим контрол от страна на обществото.Тогава и само тогава всички граждани ще повярваме в общото ни бъдеще , което ще увеличи благосъстоянието на всички .Една община е като едно поле - или има  зелена морава навсякъде, или сушата ще дойде и до твоята градина.Хората сме свикнали да се интересуваме само от неща,от които печелим  и в , които сме инвестирали средства и усилия.Общините в  България имат нужда от бързоликвидни средства за закърпване на бюджетите си.Частният капитал ще запълни точно това вакуумно пространство и ще тласне всички ни към нов живот с по-добро качество на услуги и по-голяма прозрачност в управлението на тези услуги, по-голяма конкурентост и пазарна насоченост.Всички тези инструменти са необходими при наливането на основите на пазарната икономика. Без прозрачност , яснота и дългосрочна визия нито едно начинание не би се венчало с успех .

Съмнението в корупция – незнанието къде попадат нашите данъци, изтласква гражданите от проблемите на общините.Нима всички ние не живеем в този град  и в тази община? Дезертирането от проблемите е най-големият проблем .Гражданското общество трябва да е будно и денонощно да се интересува от своите права и какви услуги получава.Публично частните партньорства са сложни по своята същност взаимоотношения.Разбира се както навсякъде и тези партньорства имат своя недостатък – дългосрочни обвързвания ,сложна съвкупност от процеси , правилата и процедурите са доста обезсърчаващи , но техният доказан ефект за повече ефикасност в предлаганите публични услуги и за по-разумното ползване на публичните блага си струва усилията да се извърви този нелек в юридически, административен и бюрократичен  аспект път.

      Община Кърджали трябва на първо място да идентифицира и подреди всички свои приоритети и да открие ключови проблеми и ограничаващи фактори при управлението на публично частните партньорства.

Не на последно място да се види потенциала на този нов заряд, който ще отвори врати за по-добър и по-качествен живот на хората ползващи и неползващи тези услуги.

      Лично за мен публично частното партньорство ще се превърне в двигател на развитието на община Кърджали и в една прекрасна туристическа дестинация с услуги, които биха могли да се конкурират със световно доказани такива .Всяко едно партньорство между общини и бизнес отваря врати за свободният предприемачески дух, където контролът е много  по-къс и надежден, защото се основава както на обществените интереси , така и на частните интереси !!!

По този начин се отварят врати за нови възможности, които не са били използвани до този момент.

       Публично частното партньорство като инструментариум за решаване на проблемите с безработицата в община Кърджали.Публично частното партньорство  като стопиращ миграцията и демографския срив.

Този модел на взаимовръзка между община и бизнес (частен капитал) отваря врати за редица икономически възможности, с които много по-лесно бихме прескочили кризата.Публично частните партньорства премахват затъмнението на информираност пред общинските служби. Всички хора се ориентираме на места, където можем да намерим препитание за нас и бъдеще за децата ни .

     Публично частното партньорство чрез  откриването на нови детски градини и детски площадки стимулира младите и спира демографски срив.Публично частното партньорство  е и възможност за откриване на нови алтернативи за работа.Публичният сектор е заинтересован от повишаването на обема и качеството на предлаганите услуги.Частният сектор открива нови работни места и съответно увеличава печалбите си.

      Публично частното партньорство е като основа за трансфер на знания и опит. ”Всичко биха могли да ти отнемат освен знанията и опита”.

Бизнеса в България е наясно, че в условията на финансова криза общинските власти са изключително затруднени в поддържането на публичната инфраструктура и това води до влошаване на качеството на публични услуги.Всички участници в Публично частното партньорство следва да видят ползите от партньорството.При това тези ползи не трябва да се ограничават единствено до възнаграждението .Публично частното партньорство ще изведе на преден план личностните качества и ценности на всички участници в него.Всеки ще се учи от всеки.

     Публично частното партньорство ще реши много проблеми свързани с безработицата и социалната изолация.

Много услуги от обществено – икономически интерес все още не са намерили бял свят , въпреки  че тяхното значение и роля в подобряването на нашият живот е доказан в много страни и е наложен като модел за по-качествен живот .

    Публично частното партньорство в приложение може да подпомогне общинската власт в разработване инженеринги и изпълнение на Европейски проекти, които биха спомогнали развитието им.

Точно този процес на обмяна на опит и знания – аутсорсинг , на ноу хау и не на последно място едни трайни и устойчиви взаимоотношения, които отварят врати за нови възможности пред бизнеса и пред общините, откриват нови работни места.

     И колеги ето Ви един естествен пазарен процес на икономическо развитие.Имаш работа-получаваш заплата и си харчиш парите.Борбата на всички трябва да се фокусира в откриването на нови и нови работни места.

     Общините без”support” от страна на бизнеса трудно ще прескочат опасностите, които им сервира икономическата криза.Те не са най– добрите командири, но в партньорство и дори в подчиненост биха се справили чудесно и биха преборили кризата.Най – успешният кадровик в американската история казва: - Генерал Джордж Маршал е най – добрият подчинен, когото американската армия някога е създала, но той ще бъде най – лошият командир!

Ако в джоба си имаш 5(пет) лева и ако похарчиш 10(десет) , ти ще изпиташ трудност в най – скоро време.Входа никога не трябва да е по-малко число от изхода!!!

     Проектите реализирани чрез Публично частното партньорство ще превърнат Кърджали в по-конкурентна община не само в регионален мащаб , а те ще изтласкат общината в полезрението на международни инвеститори , които ще се възползват от географското местоположение на Кърджали.Пътят за Гърция преминава през Кърджали.Общинските обекти, обединявайки се с частната инициатива и средства, биха били моторът на развита и качествена услуга, моторът на конкурентна услуга и не на последно място,  всички участници в процесите ще бъдат мотивирани и стимулирани. „Ако едно нещо го правиш добре , не го прави без пари”, но „Ако едно нещо някой друг го прави по-добре от теб, не го прави ти”.Убеден съм , че след този доклад Публично частните партньорства ще намерят широка обществена дискусия в Кърджали и все по-често ще влезнат в употреба.

     Публично частните партньорства могат да се борят за създаването на един по-богат , по-свободен и по-уреден пазар с точни и ясни правила за всички в община Кърджали. Само тогава, увеличавайки предлагането, всички ние ,ползватели на публични блага, ще се радваме на конкурентни цени и качествени услуги и това ще оправдае общественият интерес!!! И ще премахне съмненията в корупция и регулиран пазар.

   -Кърджали може да има околовръстен път.Пътят е публично-частното партньорство!

   -Кърджали може да има нови детски градини,модерни и стилни.Пътят е публично-частното партньорство!

   -Кърджали може да има социални услуги на европейско ниво.Пътят е публично-частното партньорство!

  -Кърджали може да има осветени и асфалтирани улици.Пътят е публично-частното партньорство!

  Доц.  д-р инж.Фахри Идриз

Председател на КРИБ-Кърджали

ЛИТЕРАТУРА:

1. Дракър, Питър, „Мениджмънт предизвикателствата През XXI век”, категория:”Икономическа литература”,издателство „Класика и стил”, второ издание, 2005,с.206

2. Дракър, Питър, „Ефективният ръководител„ ,категория:”Мениджмънт и управление”, издателство „Класика и стил”,2003,с.194

3.  Илиев, Йосиф., „ Управление чрез мотивация „

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бъ
    Български социалист
    2 -1
    09:27, 8 дек 2023
    Много добър материал! Да се учим всички от реалностите! Поздравления!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини