Съоснователят на Nvidia: След около 5 години изкуственият интелект ще може да се конкурира с човешкия

Несменяемият главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсен Хуанг заяви, че изкуственият интелект вече настига интелекта на хората.
В изказване на годишната среща на върха DealBook на The New York Times Хуанг заяви, че ако общият изкуствен интелект (artificial general intelligence – AGI) се дефинира като компютър, който може да решава най-разнообразни тестове и задачи по конкурентен на човешкия интелект начин, то е очевидно, че в рамките на следващите пет години ще станем свидетели на AGI, които могат наравно с хората да се справят с всякакви тестове от всякакъв вид.

Изданието CNBC напомня, че бизнесът на Nvidia буквално процъфтява след рязкото нарастване на търсенето на мощните графични процесори на компанията, които се използват като хардуерни ускорители на AI алгоритмите и са необходими за работата и обучението на съвременните модели на изкуствен интелект в най-различни сфери, включително автомобилната индустрия, архитектурата, електрониката, инженерството и научните изследвания, както и за тренирането и работата на ChatGPT на OpenAI. Приходите на Nvidia за третото фискално тримесечие се утроиха на годишна база, а нетната печалба нарасна до 9.24 млрд. долара от 680 млн. долара година по-рано.

В даденото интервю тази сряда Хуанг си припомни за доставката на OpenAI на първия в света суперкомпютър за нуждите на изкуствения интелект по времето, когато Илон Мъск все още е участвал в OpenAI и през 2018 година чул по време на голяма конференция какво казва Хуанг за това иновативно устройство.

"Мъск го видя и каза: "Искам един такъв" и така именно в този ден доставих първия в света AI суперкомпютър, който бе получен от OpenAI и компанията веднага започна да го използва".

По отношение на неотдавнашния безпорядък в OpenAI, структурата на борда на директорите и отстраняването и последвалото възстановяване на главния изпълнителен директор Сам Алтман, Хуанг заяви, че се надява нещата да се успокоят.

"Радвам се, че нещата се стабилизират и се надявам специалистите да са се поуспокоили - това е един наистина страхотен екип", каза Хуанг. " Това повдига въпроса и за значението на корпоративното управление. Nvidia присъства на пазара 30 години след основаването си, преминали сме през много изпитания. Ако не бяхме създали компанията си както трябва, кой знае какво щеше да се случи".

Хуанг прогнозира, че конкуренцията в областта на ИИ ще доведе до появата на специализирани готови AI средства и инструменти, които компаниите от различните индустрии ще настройват според нуждите си - от проектирането на чипове и създаването на софтуер до откриването на лекарства и в радиологията.

На сцената Хуанг беше помолен да оцени успеха на различните компании на пазара на изкуствен интелект.

"Няма да правя класация на моите приятели", каза той. "Признавам си, че ми се иска, но няма да го направя".

Една от причините, поради които технологичната индустрия все още е на няколко години далеч от AGI, каза Хуанг, е, че въпреки че машинното обучение в момента се справя много добре в задачите за разпознаване и възприятие, то все още не може да извършва многоетапни разсъждения, което е основен приоритет за компаниите и изследователите.

Източник: tech.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини