България и още двадесет страни приеха Декларация за утрояване на дела на ядрената енергия до 2050 година

България и близо двадесет страни от четири континента приеха днес Декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия до 2050 г. на събитие на най-високо равнище в рамките на конференцията на ООН за борба с климатичните промени КОП28. Страната ни бе представена от президента Румен Радев.

Ядрената енергия има ключово значение, посочи президентът Радев пред събралите се държавници, сред които президентът на Франция Еманюел Макрон, на Полша Анджей Дуда, специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери, президентът на Румъния Клаус Йоханис, премиерът на Швеция Улф Кристершон. 

Ядрената енергия осигурява суверенитет, автономия и сигурност за нашите общества и правителства, каза българският президент, отбелязвайки същевременно затрудненията пред използването на възобновяеми енергийни източници за енергийния преход – метеорологично време, недостиг на достъпни технологични решения за съхраняване на енергия и финансови ресурси. Ядрената енергия е по-адекватно решение, посочи той.

Събитието бе открито от Джон Кери. "Науката и реалността ни казват, че не можем да постигнем „нетната нула“ до 2050 г., без ядрена енергия, така като това няма да бъде възможно без използване на технологии за улавяне и съхранение на въглеродни емисии", каза той.

Страните, присъединили се към декларацията са САЩ, Франция, Швеция, Обединените арабски емирства, Република Корея, Полша, Чехия, Украйна, Словения, Словакия, Румъния, Гана, България, Япония, Финландия, Великобритания, Унгария, Канада, Мароко, Молдова, Нидерландия, Монголия. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини